Csaknem kétszáz embert vettek őrizetbe Törökországban az épületek összeomlása miatt

külföld
2023 február 25., 18:22

Csaknem kétszáz embert - többségükben építési vállalkozókat - vettek őrizetbe Törökországban az ország déli részében pusztító földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanújával - közölte szombaton Diyarbakirban tartott sajtótájékoztatóján Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter.

A miniszter közölte, hogy több mint 600 ember ellen indult eljárás épületek összeomlása miatt. Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét szintén előállították - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A polgármester, Ökkes Kavak, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja. Ellene az építkezések felülvizsgálatának elmulasztása a vád.

A több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát heves bírálatok érték az alacsony építkezési szabványok miatt, amelyek hozzájárulhattak a több mint 44 ezer törökországi halálos áldozathoz.

A tizenegy török tartományban pusztító február 6-i földmozgások és az őket követő, tízezerhez közeli utórengés során a kormány adatai szerint több mint 173 ezer épület rongálódott meg, és majd kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Szombaton újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a közép-anatóliai Nigde tartományt - közölte a Kandilliben működő földrengés-megfigyelő központ. Epicentruma Bor járásban, a február elejei földrengések sújtotta török-szíriai határtól 350 kilométerre nyugatra volt. A szíriai Nemzeti Földrengés Központ szombaton közölte, hogy az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észleltek, amelyek gyengék voltak.

Szombaton első ízben Irak északi részén is észleltek két, 4-es erősséget meghaladó földmozgást: az elsőt Ninive tartományban, a másodikat Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén - közölte az INA iraki állami hírügynökség. Károkról és sérülésekről nem érkeztek jelentések. (MTI)