Magyar Orvosi Kamara: Nem igaz, hogy etikai eljárást indítanak azokkal az orvosokkal szemben, akik aláírják az új ügyeleti rendszert

Közleményben reagált a Magyar Orvosi Kamara arra, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton azt mondta a kormányinfón, hogy elvtelen és elfogadhatatlan a Magyar Orvosi Kamara véleménye, és veszélyezteti az ellátást.

Az Orvosi Kamara küldöttközgyűlése felszólította a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. Ennek eredményeként február 23-ig Győr körzetében a március 1-jével induló új ügyeleti rendszerhez egyetlen háziorvos csatlakozott, így a személyi feltételek nem állnak rendelkezésre annak elindítására. Korábban a kamara jelezte, hogy megfélemlítéssel, fenyegetéssel, nyomásgyakorlással próbálják rávenni a háziorvosokat, hogy írják alá az új ügyeleti szerződéseket az Országos Mentőszolgálattal. Gulyás szerint a Kamarának ezt azonnal be kell fejeznie és bocsánatot kell kérnie, majd hatalommal való visszaéléssel vádolta a Magyar Orvosi Kamarát. Erről részletesebben itt írtunk.

A Kamara azt írja közleményében:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.

  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.