Továbbra sem lehet tudni, hogy kié az Esterházy-kincsek tulajdonjoga a Kúria új döntése szerint

belföld
2023 február 25., 15:46

A Kúria helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amely elutasította az Esterházy Magánalapítvány igényét az Esterházy-kincsek tulajdonjogára, de nem állapította meg az állam tulajdonjogát sem, írja az mfor.

Az Esterházy Magánalapítvány vagyonába 1994-ben került a műtárgyak egy része a Fraknói Várból, de egy másik része a Tanácsköztársaság idején, erőszakkal került Budapestre az Iparművészeti Múzeumba. Erre a részre tartana igényt az Esterházy Magánalapítvány, hogy egyesíthesse a várból korábban megszerzett műtárgyakkal.

Csakhogy a Kúria szóbeli indoklása szerint a Magánalapítvány tulajdoni keresete azért nem megalapozott, mert a Fraknói Várból a Tanácsköztársaság idején, erőszakkal Budapestre, az Iparművészeti Múzeumba került műtárgyak már nem alkotnak jogi értelemben egységet a Fraknóban maradt műtárgyakkal - az eltelt több mint 100 év és a földrajzi távolság miatt. Tehát a Budapestre került műtárgyak már nem tekinthetők a vár tartozékainak, ezért nem részei az alapítványi vagyonnak sem.

A Kúria azonban az államnak sem ítélte oda a műkincseket, mert nem vizsgálták meg, hogy a műkincsek 1949-es államosítása jogszerű volt-e. Így az a helyzet állt elő, hogy a fraknói műkincsek tulajdonjoga továbbra sem tisztázott, annak ellenére, hogy a jogi eljárások több mint 6 éve zajlanak.