Közel lehet a megoldás az észak-írországi protokoll ügyében

eu
február 26., 13:41
comments 1

Brit kormányforrások és EU-illetékesek egybehangzó nyilatkozatai szerint elérhető közelségbe került a megoldás a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó, rendkívül heves vitákat szító észak-írországi protokoll ügyében.

  • Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes a BBC-nek azt mondta: „haladás történt” a kérdésben, bár a végleges egyezményre még várni kell.
  • Leo Varadkar ír kormányfő az RTÉ ír közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy az ügy „a megoldás felé araszol”.

Kormányforrásokat idéző brit médiaforrások szerint egy ideig úgy volt, hogy már szombaton bejelentik a megállapodást. A Sky News úgy tudta, hogy III. Károly király is fogadta volna Londonban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az egyezség elérésének alkalmából, de ez a program és egyelőre a megállapodásról szóló bejelentés is elmaradt.

A lapokban idézett brit kormányforrások nem zárják ki, hogy Rishi Sunak miniszterelnök hétfőn a londoni alsóházban ismerteti a megállapodás részleteit.

Az észak-írországi protokoll ügye a legélesebb viszály forrása az EU és a brit kormány között azóta, hogy Nagy-Britannia távozott az EU-ból.

A határ visszaállítása elleni plakát Észak-Írországban 2018. november 14-én.
photo_camera A határ visszaállítása elleni plakát Észak-Írországban 2018. november 14-én. Fotó: Paul Faith/AFP

A brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez fűzött 64 oldalas dokumentum alapján Észak-Írország a brexit után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A 499 km-es, valaha katonai szigorral őrzött határon, ami a brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára, az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs.

Így viszont a protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni észak-írországi kikötőkben, hogy megakadályozzák, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az EU egységes belső piacára – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

De a konzervatív párti brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns pártok hosszú ideje követelik az EU-tól a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme Nagy-Britannia és Észak-Írország között hozott létre belső vámhatárt, és ez kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.