Az amerikai pénzügyminiszter váratlanul Kijevbe ment

háború
2023 február 27., 16:30
comments 1

Janet Yellen meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, hogy megerősítse az Egyesült Államok támogatását Ukrajnának az orosz invázió elleni küzdelemben, és előmozdítsa az Ukrajna háborús erőfeszítéseit erősítő amerikai gazdasági segélyeket.

Az amerikai pénzügyminiszter pár nappal a háború kitörésének első évfordulója után találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és más kulcsfontosságú kormányzati tisztviselőkkel, megismételve Joe Biden elnök egy hete Kijevben tett ígéreteit. „Amerika ki fog állni Ukrajna mellett, ameddig csak kell” – mondta Yellen, aki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök irodájába látogatott.

Smihal tolmácson keresztül elmondta, hogy megvitatták az Oroszországgal szembeni további amerikai szankciókat, amik célja a gazdaság és a hadsereg gyengítése, valamint „a befagyasztott orosz vagyon elkobzása Ukrajna talpra állításának hasznára”.

Yellen egy telefonos tájékoztatón azt mondta újságíróknak, hogy továbbra is jelentős jogi akadályok vannak a szankciók által befagyasztott 300 milliárd dolláros orosz jegybanki vagyon teljes lefoglalásának. Bejelentette továbbá az első 1,25 milliárd dolláros részlet átutalását a 9,9 milliárd dolláros washingtoni gazdasági és költségvetési támogatásból. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.