Ferenc pápa Budapestre látogat, ahol Novák Katalinnal és Orbán Viktorral is találkozik

vallás
2023 február 27., 11:30

„Ferenc pápa, elfogadva az állami és egyházi hatóságok meghívását, apostoli látogatást tesz Magyarországon ez év április 28. és 30. között, meglátogatva Budapest városát” – írja közleményében a Magyarországi Apostoli Nunciatúra.

Ferenc pápa és Orbán Viktor áprilisban a Vatikánban.
photo_camera Ferenc pápa és Orbán Viktor 2022 áprilisában a Vatikánban. Fotó: HANDOUT/AFP

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának közleményében ezzel egyidőben pedig úgy fogalmaznak, „a pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl”. Hozzátették, hogy „a Szentatya korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, amelyekre, különösen a vasárnapi szentmisére szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt”.

A hivatalos program szerint Ferenc pápa április 28-án délelőtt érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan azonnal a Sándor-palotába megy, ahol találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel is, illetve „az állami hatóságok, társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel” a Karmelitában. Délután már a Szent István Bazilikában találkozik „püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal”.

Április 29-én szombaton reggel apostoli látogatását a pápa egy „magánlátogatással” folytatja a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, majd „szegényekkel és menekültekkel” találkozik az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Ezután „fiatalokkal” találkozik a Papp László Sportarénában, este pedig magántalálkozón vesz részt a Jélus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán

Mielőtt április 30-án visszarepülne Rómába, még tart egy szentmisét a Kossuth Lajos téren, aztán találkozik „az egyetemi és kulturális élet képviselőivel” a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.