Orvosi Kamara: Hazugság, koncepciós eljárás, kirakatper

Egészségügy
2023 február 27., 16:10
comments 41
  • Maradásra biztatják az orvosokat a MOK vezetői, miután a kormány megszüntetné a kötelező kamarai tagságot.
  • A Belügyminisztérium ezzel törné le az orvosok hetek óta tartó tiltakozását.
  • A Kamara vezetői az 50-es éveket emlegetik, és válaszul arra kérik a kórházi orvosokat, mondják fel az önként vállalt többletmunkájukat.
  • Hitelrontás miatt pert indítanak, és minden jogi lehetőséget megvizsgálnak.

„Példátlan történetnek vagyunk részesei, a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen” - mondta Kincses Gyula, a testület elnöke, miután a Belügyminisztérium hétfőn délelőtt bejelentette, hogy az orvosok tiltakozása miatt visszanyesik a MOK jogköreit.

Svéd Tamás, a MOK titkára az 50-es évekre emlékeztető koncepciós eljárásról beszélt, aminek „a forgatókönyve valószínűleg múlt pénteken megszületett”, és keddre meglesz az ítélet, ami ellen nem lehet védekezni.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, az MTI ezt továbbadta, a közmédia a kormányinfón ezt a hazugságot tényként beállítva felkérdezte Gulyás Gergelyt, aki erre elismételte, amit most a törvénytervezetben látunk” - foglalta össze az elmúlt napok eseményeit Álmos Péter, a MOK alelnöke, aki szintén kirakatpert emlegetett.

Svéd Tamás, Kincses Gyula és Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara vezetői
photo_camera A MOK vezetői: Svéd Tamás, Kincses Gyula és Álmos Péter Fotó: Kristóf Balázs/444

A hétfőn megjelent törvényjavaslat legfontosabb pontja eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot.

„Tulajdonképpen számítottunk rá, hogy mint korábban a kommunisták, megpróbálnak ellehetetleníteni minket.”„A céljaink nem változnak. Mi ugyanazok vagyunk, akik a hálapénz eltörléséért küzdöttünk éveken át, akik a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos kampányba kezdtünk, és a tiszta, átlátható egészségügyért harcoltunk.”

Mi lesz most?

Az Orvosi Kamara vezetése először is minden orvost meg fog keresni, hogy válassza a kamarai tagságot.

„Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat, és ne jelezzük vissza a problémákat” - mondta Álmos Péter. A MOK vezetői felkérik a kórházi orvosokat, hogy mondják fel az önként vállalt többletmunkáról szóló szerződésüket.

Ez a kórházi ügyeleteket érinti, és előrelépést jelent a tiltakozásban. Február elején még csak azt szavazták meg, hogy helyezzék letétbe a felmondásokat. Svéd Tamás szerint nincs értelme tovább várni.

„Aki komolyan gondolja, és szolidarítani kíván, az most mondja fel a szerződését. Az orvostársadalomnak nincs nagyon hova hátrálni, cselekedni kell.”

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke 2023. február 27-én.
photo_camera Álmos Péter Fotó: Kristóf Balázs/444

Az elnökség szeretné megakadályozni a Kamara kiüresedését. Megkérdeztük Kincses Gyulát, hol a határ, hány embernek kell bent maradnia ahhoz, hogy a MOK erős érdekképviseleti szerv maradjon.

Konkrét szám helyett azt mondta, a kötelező egyeztetést nem egyelőre nem venné ki a kormány a törvényből, vagyis elvileg kevesebb taggal is megmaradhatnak a jogosítványaik. Más kérdés, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva eddig is lecsavarták az egyeztetéseket.

Nem ők fenyegetnek

A kormány és a MOK eddigi legélesebb konfliktusa a háziorvosi ügyeletek átalakítása körül robbant ki. Az orvosok küldöttei február elején megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá új ügyeleti szerződéseiket az Országos Mentőszolgálattal.

A Belügyminisztérium arra hivatkozik, hogy a MOK vezetése etikai eljárásokkal fenyegeti az aláíró orvosokat. A MOK már hétvégén, Gulyás Gergely hasonló nyilatkozata után közölte, hogy ez nem igaz.

photo_camera Pintér Sándor belügyminiszter Fotó: Németh Dániel/444

Valójában az elnökség egyetlen háziorvos ellen tett panaszt, aki megyei kollegiális vezetőként - vagyis az állam képviselőjeként - „fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására”.

A MOK vezetői hétfőn délután azt mondták, hitelrontás miatt pert fognak indítani a Belügyminisztérium ellen, és minden jogi lehetőséget megvizsgálnak.A MOK ügyeleti akciója megtorpedózta Takács Péter egészségügyi államtitkár eddigi legfontosabb reformját. Ahogy korábbi cikkünkben is elmondták, nem önmagában az ügyeleti rendszer átalakítását akarják megfúrni, hanem ezen keresztül akarják rábírni a kormányt az érdemi tárgyalásra.

A Kamara azt követeli, vonják vissza a vitatott, egyeztetés nélkül meghozott intézkedéseket, amik a háziorvosi praxisok finanszírozásáról és az orvosok értékelési szempontjairól szólnak. Továbbá azonnali ápolói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi koncepciót akarnak, amiről valóban egyeztetnek velük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.