Visszanyesi a kormány a Magyar Orvosi Kamara jogait a tiltakozások miatt

POLITIKA
2023 február 27., 10:23
comments 62

Miután a szombati kormányinfón Gulyás Gergely hatalommal való visszaéléssel vádolta meg az új ügyeleti rendszer ellen tiltakozó Magyar Orvosi Kamarát (MOK), az egészségügyért felelős Belügyminisztérium hétfőn már bejelentette, hogy módosítják a kamaráról szóló törvényt. A Belügyminisztérium törvényjavaslata

  • a „hatalommal való visszaélés” lehetőségének megszüntetését;
  • az orvosi kamarai tagság kötelezettségének eltörlését,
  • valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza.

Mindehhez sürgős tárgyalást kérnek az Országgyűléstől. A javaslat hétfőn már meg is jelent a parlament honlapján. Ez úgy módosítaná a kamarai tagságról szóló törvényt, hogy ezután az orvosok, fogorvosok, továbbá a nem orvosi képzési területen szerzett alapszakképesítéssel rendelkező, de egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók egészségügyi tevékenységet akkor is végezhetnek, ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának. A meglévő kamarai tagságot ezután önkéntesen meg lehet szüntetni.

És aki pedig kilépne, annak a Magyar Orvosi Kamara az éves tagdíj arányosan fennmaradó részét a tagsági jogviszony megszűnését követő 8 napon belül kötelezően visszatéríti.

Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter beszédet mond a Felzárkózó települések hosszú távú programjában szereplő első 31 település önkormányzati vezetőinek tartott tájékoztatón Tiszaburán augusztus 27-én.
photo_camera Pintér Sándor Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Szombaton Gulyás Gergely arról beszélt, hogy elvtelen és elfogadhatatlan a Magyar Orvosi Kamara véleménye, és veszélyezteti az ellátást, miután a testület küldöttközgyűlése felszólította a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. A miniszter azt állította, hogy a kamara etikai eljárással fenyegette azokat az orvosokat, akik aláírják a szerződést, de a MOK ezt tagadta. Azt írták: „A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt. A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.”

Február 23-ig Győr körzetében a március 1-jével induló új ügyeleti rendszerhez egyetlen háziorvos csatlakozott, így a személyi feltételek nem állnak rendelkezésre annak elindítására. Korábban a kamara jelezte, hogy megfélemlítéssel, fenyegetéssel, nyomásgyakorlással próbálják rávenni a háziorvosokat, hogy írják alá az új ügyeleti szerződéseket az Országos Mentőszolgálattal. Gulyás szerint a Kamarának ezt azonnal be kell fejeznie és bocsánatot kell kérnie, majd hatalommal való visszaéléssel vádolta a Magyar Orvosi Kamarát.

A kamara cáfolata ellenére a Belügyminisztérium a közleményében azt írta: „A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor - hatalmával visszaélve - nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan. A Magyar Orvosi Kamara egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a Kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését. A Kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen. Azzal, hogy a Kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait.

A Magyar Orvosi Kamara korábban közölte, hogy az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása. Erről bővebben írtunk korábbi cikkünkben: „Oda léptek az orvosok, ahol legjobban fáj az államtitkárnak”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.