Hivatalosan is kéri „El Chapo” fiának kiadatását az Egyesült Államok

bűnügy
2023 február 28., 06:41
Ovidio Guzmán 2019-es elfogásakor
photo_camera Ovidio „El Raton” Guzmán 2019-es elfogásakor Fotó: HO/AFP

Hivatalosan is kérte Ovidio Guzmán – Joaquin „El Chapo” Guzmán fia – kiadatását Mexikótól az Egyesült Államok – közölte egy mexikói kormányszóvivő még hétfőn. Ovidio Guzmánt kábítószer-kereskedelem vádjával állítják bíróság elé.

A fiatalabb Guzmán működtette a kokain, meth és marihuána terjesztésére specializálódott bűnszervezetet, a Sinaloa kartelt, de Guzmán a gyanú szerint informátorokat és egy rivális drogkereskedőt is megöletett, sőt, egy énekest is, aki nem volt hajlandó fellépni az esküvőjén.

A Köpcös, azaz „El Chapo” néven ismert Joaquín Guzmán volt drogbáró 32 éves fiát, aki apja 2014-es letartóztatása után lett a Sinaloa kulcsfigurája, január elején, Culiacánban, az általa vezetett bűnszervezet székhelyén, egy komolyabb tűzharc végén fogták el.

A brutális összetűzésben 30 ember, köztük 11 katona, veszítette életét.

A szintén kábítószer-terjesztésért elítélt „El Chapo” már életfogytig tartó büntetését tölti, miután 2017-ben Mexikó kiadta őt az Egyesült Államoknak.

Az „El Raton”, azaz Egér néven is ismert Ovidio Guzmán elfogása több szempontból is politikai viták kereszttüzébe került Mexikóban.

Andres Manuel López Obrador mexikói elnököt egyes kritikusai azzal támadták, hogy az ifjabb Guzmán levadászásával leginkább az Egyesült Államoknak igyekezett látványos gesztust tenni, miközben valójában nem tesz eleget a kábítószer-kereskedelem visszaszorításáért.

„El Raton” elfogásának körülményeiről és politikai visszhangjairól itt írtunk részletesen. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.