30 ember meghalt El Chapo fiának elfogása közben, de az egész akció inkább az USA-nak szólt

külföld
2023 január 08., 06:02
comments 1

Összesen tizenegy katona és 19 feltételezett bűnöző halt meg a bebörtönzött drogkereskedő, Joaquin „El Chapo” Guzman egyik fiának letartóztatására indított csütörtöki akcióban - közölte pénteken a mexikói kormány. A csütörtöki összecsapásban életét vesztette egy gyalogsági zászlóaljat irányító ezredes is, miután csapata a letartóztatást követően támadás alá került - mondta el Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter. További 35 katona lőtt sérüléseket szenvedett, őket kórházba szállították, 21 fegyverest pedig letartóztattak.

Ovidio Guzmánt csütörtökön fogták el az északnyugati Culiacánban, a Sinaloa-kartell székhelyén, amely háborús övezetre hasonlított, miután dühös fegyveresek tomboltak, hogy kiszabadítsák a főnöküket. Azóta a több ezer odavezényelt katona visszaszerezte az ellenőrzést a 800 ezer lakosú város felett, az utakról több tucatnyi lopott és kiégett járművet távolítottak el.

A 32 éves, „El Raton” (Az egér) becenévre hallgató férfi állítólag átvette a kartell irányítását azóta, hogy apját 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.