Orbán megérkezett Egyiptomba

POLITIKA
2023 február 28., 10:40
comments 15
A Miniszterelnöki Sajtóiroda képén Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfõ fogadja Orbán Viktort a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda képén Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfõ fogadja Orbán Viktort a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Mint arról hétfőn Havasi Bertalan sajtófőnök már előre hírt adott, kedden Egyiptomba utazott Orbán Viktor.

A miniszterelnököt Kairóban fogadta Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, akivel együttműködési megállapodást írtak alá.

Orbán később találkozik Ahmed et-Tajjeb nagyimámmal és II. Tavadrosz kopt pápával is.

A magyar kormányfővel tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és egy üzleti delegáció is.

Szijjártó az MTI-nek kedd délelőtt már nyilatkozott is a stratégiai partnerségi megállapodás részleteiről: a külügyminisztérium közleménye szerint az együttműködés kiterjed a nukleáris ipar, a felsőoktatás, a gazdaság és az energiaellátás területére is.

Szijjártó bejelentette, hogy vállalatközi tárgyalások indulnak egyiptomi cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról, hogy azt 2026-tól be lehessen vonni a magyar ellátásba, és arról is beszélt, hogy külpolitikailag is hasonló állásponton állnak a felek:

„Egyiptom is a béketáborban van, Egyiptom is békét akar, Egyiptom is a háború diplomáciai megoldását szorgalmazza, és része annak a globális többségnek, amely kétségkívül Európán kívül esik, viszont mindenképpen azt szeretné, hogy az ukrajnai háború véget érjen”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.