Több mint hatszáz diáklányt mérgezhettek meg Iránban

külföld
2023 február 28., 18:33
comments 4

November óta legalább 650 diáklányt mérgeztek meg Iránban, feltehetően bosszúból, amiért szimpatizáltak a muzulmán fejkendő kötelező viselete elleni tiltakozáshullámmal. Az iráni hatóság megerősítették a sajtóértesüléseket, hozzátették, hogy vizsgálják a történteket, de részleteket nem árultak el az ügyről. A helyi lapok szerint lányiskolákat támadtak meg gázokkal, az ott tanulók mellkasi fájdalmakra, szédülésre, zsibbadt végtagokra panaszkodtak. Júnesz Panáhi oktatásügyi miniszterhelyettes azt nyilatkozta, hogy a Kom városában történt mérgezéses eseteket követően megállapították, hogy "az elkövetők a leányiskolák bezáratását akarták elérni".Az első vizsgálatok szerint a gázzal elkábított lányok ellen nem harci mérgeket használtak a támadók, így valószínűleg komolyabb orvosi segítség nélkül felépülnek. Egy névtelen szakértő szerint gyenge foszforsav-észter lehetett a szer. (Euronews, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.