A Wagner-csoportba dezertálna tíz orosz katona

háború
2023 március 01., 17:04

„Odáig fajult a helyzet, hogy feloszlott az ezredünk. Azt kérjük, hadd csatlakozzunk hozzátok. Tízen vagyunk, harcra készen.”

Ezt mondja egy orosz katona, háta mögött a társaival egy CNN által megszerzett videófelvételen. Az üzenet címzettje a Wagner-csoport, a Putyin belső köréhez tartozó Jevgenyij Prigozsin zsoldosserege, ami elvileg független a hivatalos orosz hadseregtől, és szintén részt vesz az ukrajnai háborúban, főleg Bahmut környékén.

photo_camera A Wagnerbe vágyó orosz katonák Fotó: CNN

Egy másik, néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra került videóban Irkutszkból érkezett orosz katonák tagadták meg a harcot, mivel elmondásuk szerint a parancsnokaik mit sem törődnek az életükkel.

Prigozsin februárban hazaárulásnak nevezte, hogy az orosz védelmi miniszter és a hadsereg vezetősége nem küld nekik lőszert, sem más katonai segítséget, amikor éppen Bahmut elfoglalásáért harcolnak. Később közölte, Moszkva megígérte, hogy szállítani fognak lőszereket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.