Már a berlini kereszténydemokraták is támogatják a CDU–SPD-koalíciót

külföld
2023 március 01., 17:56

Egy nappal azután, hogy kiderült, Berlin szociáldemokrata polgármestere eddigi baloldali partnerei helyett a kereszténydemokratákkal alakítana koalíciót, a CDU köreiből kiszivárgott, hogy támogatják az elgondolást.

A berlini kereszténydemokraták vezető tisztségviselője elmondta a Tagesspiegelnek, hogy jövő héten megkezdenék a koalíciós tárgyalásokat az SPD-vel. Ez még nem a hivatalos álláspontja a pártnak, de az is megérkezhet legkésőbb csütörtökre. A berlini SPD vezetői szerda este határoznak a kérdésben.

Berlin hivatalban lévő polgármestere, Franziska Giffey azt nyilatkozta, nem volt könnyű meghoznia a döntést, mert a város vezetése álommunka volt számára. Ugyanakkor nem a hatalom megtartása a legfontosabb, ezért kész átengedni a város vezetését a kereszténydemokrata Kai Wegnernek.

Kai Wegner, a berlini CDU vezetője
photo_camera Kai Wegner, a berlini CDU vezetője Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A nagykoalíció gondolata azonban nem tetszik sem a zöldeknek, sem a radikális baloldali Linke képviselőinek, akik így kikerülnének a szenátusból. A berlini zöldek frakcióvezetője szerint az SPD hangos csattanással vágta rájuk az ajtót, amikor a progresszív kormányzás folytatása helyett a CDU felé fordult. A Linke elnöke arról beszélt, hogy a CDU–SPD „betonkoalíció” totális hátraarc lenne a városnak.

A nagykoalíció ötlete az SPD soraiban sem aratott osztatlan sikert. A berlini Jusók (az SPD ifjúsági tagozata) sajnálatukat fejezték ki, mert szerintük a CDU sem Berlinhez, sem a szociáldemokratákhoz nem passzol.

Berlinben február 12-én tartottak tartományi választást, melyet a CDU nyert meg, míg a második helyen az SPD végzett, mindösszesen 53 szavazattal megelőzve a zöldeket. A várost 2001 óta szociáldemokrata polgármester vezeti.

(via Tagesspiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.