Meghalt Just Fontaine, aki egyetlen világbajnokságon 13 gólt szerzett

sport
2023 március 01., 10:29

89 éves korában meghalt Just Fontaine, aki alighanem megdönthetetlen csúcsot hagyott maga után az 1958-as világbajnokságon lőtt 13 góljával.

A mai Marokkóban, Marrákesben született 1933-ban. Húsz éves volt, amikor Casablancából Franciaországba, a Nice-be igazolt. Pályafutása a korabeli Európa egyik legerősebb csapatában, az 1959-ben BEK-döntőt játszó Reims-ben teljesedett ki, kétszer lett a bajnokság gólkirálya. Még nem volt harminc éves, amikor sorozatos sérülései miatt visszavonult. Szövetségi kapitányként vezette a francia és a marokkói válogatottat, edzőként a Paris SG-t is.

Az egy vébén lőtt 13 gólt eddig megközelíteni is csak kétszer sikerült: 1954-ben Kocsis Sándornak (11), 1970-ben a német Gerd Müllernek (10). Az 1958-as vébén Franciaország a harmadik helyen zárt, a válogatottnak az 1998-as világbajnoki címig ez volt a legjobb eredménye.

link Forrás

(Fontaine egy 2011-es felvételen.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.