Sokkal könnyebben zárhatnak ki minket a tolvajok a telefonunkból, mint azt gondolni szeretnénk

TECH
2023 március 01., 15:29

Az elmúlt néhány évben csak New Yorkban több száz alkalommal fordult elő, hogy emberek elvesztették a hozzáférésüket a teljes digitális életükhöz, sokszor akár a pénzügyi applikációjukhoz is – azután, hogy ismeretlenek megkörnyékezték őket, kifigyelték az iPhone-jukat feloldó jelkódot, majd ellopták a telefonjukat.

A Wall Street Journal részletes cikkben foglalkozott a jelenséggel, ami beszámolójuk szerint az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá vált, és amit Egyesült Államok-szerte számos város rendőrségén ismernek már, de Londonból is tudni már esetről, és kevés a valószínűsége, hogy nem válik Európában is egyre elterjedtebbé.

A tolvajok az iPhone operációs rendszerének olyan gyenge pontját használják ki, melynek éppen az a célja, hogy a több mint egymilliárd tulajdonos életét könnyebbé tegye: azt, hogy a mindössze négy vagy hat számjegyből álló, a képernyő feloldását elősegítő jelkód megadása után minden további biztonsági ellenőrzés nélkül lehet megváltoztatni az iPhone tulajdonosának Apple ID azonosítójához tartozó jelszavát, amivel aztán hozzá lehet férni a telefonra telepített alkalmazásokhoz.

Ráadásul az Apple ID jelszavának megváltoztatásakor lehetőség van arra is, hogy arra kérjük a rendszert, jelentkeztessen ki minket minden további eszközről, ami szintén kedvezhet a tolvajoknak, hiszen ekkor nem lehet egy másik Apple-termékről visszaszerezni az irányítást a telefon fölött. Ha az illetéktelen behatoló eljutott odáig, hogy ő adta meg az Apple ID jelszavát, onnantól hozzáfér mindenhez, amit az iCloudban tárolunk, sokszor akár pénzügyi alkalmazásokhoz is, amelyek jelszava egyes esetekben szintén kinyerhető az Apple ID jelszavának birtokában.

„Ha egyszer megszerezted a telefont, onnantól az egy kincsesláda” – fogalmazott a lapnak Alex Argiro, aki tavaly őszi nyugdíjba vonulása előtt a New York-i rendőrség nyomozója volt, és hasonló bűncselekményekkel foglalkozott.

Az Androidra is igaz, mégis az iPhone-ra utaznak

A hasonló lopásokra szakosodott tolvajok a beszámolók szerint elsősorban az éjszakai életet élő fiatalabb generációt célozzák: bárokban és koncerthelyeken ismerkednek össze leendő áldozataikkal, annyi időt töltenek velük, amíg meg nem látják a telefon feloldásához használt jelkódot, majd az első adandó alkalommal ellopják a telefont, onnantól pedig pillanatok kérdése, hogy átállítsák az Apple ID jelszavát.

photo_camera Fotó: COREY JENKINS/Image Source via AFP

A lapnak többen is nyilatkoztak, akiknek így lopták el a telefonját. A legtöbben este, a szórakozással töltött idő közben futottak bele valakibe, aki kifigyelhette a jelkódjukat, majd egyszerűen elragadta a telefont, de volt olyan is, akit megfenyegettek, hogy bántódása esik, ha nem adja át a telefont és árulja el a kódját.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.