Akkorát zuhant a mezőgazdaság, hogy hiába teljesített egészen jól az ipar, a magyar gazdaság hivatalosan is technikai recesszióba került

gazdaság
2023 március 02., 13:58

Kijöttek a friss, immár hivatalos GDP-adatok, így kiderült, hogy a magyar gazdaság tényleg technikai recesszióba került. Ez olyankor történik meg, amikor egy ország gazdaságának a teljesítménye két, egymást követő negyedévben is csökken az előző negyedévéhez képest. Márpedig 2022 utolsó negyedévében 0,4 százalékos volt a zsugorodás a megelőző negyedév 0,7 százalékos szűkülése után.

Ezzel három éven belül másodjára zuhant recesszióba a magyar gazdaság. (Az előző 2020-ban a járvány miatt következett be, hogy a vad csökkenést hasonlóan gyors visszapattanás kövesse, aminek a lendülete most fogyott el, sőt fordult negatívba.)

A magyar gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami kevesebb, mint a fele az eurozóna 1,9 százalékos növekedési átlagának. Ez azt jelenti, hogy eltűnt Magyarország korábban tapasztalt növekedési előnye.

Mindezzel együtt a magyar GDP éves növekedési üteme, köszönhetően az év erősebb kezdetének, 4,6 százalékos lett. Csakhogy - figyelmeztettet például a portfolio.hu cikke - a cserearányok alakulása és az energiaár-robbanás miatt elképzelhető, hogy a valós nemzeti jövedelem az év egészét nézve stagnált és az utolsó negyedévben már igazából csökkent is.

Ami 2022-t illeti, a gazdaság fő ágazatait nézve a következő nagy kép bontakozott ki:

A magyar gazdaság 2022-t még növekedéssel indította, ám ez csak a kormányzat korábbi, kivételesen nagy választások előtti kiköltekezésének volt köszönhető. A lendület ezért hamar megtört és a gazdaság teljesítménye folyamatosan gyengült, egészen addig, hogy a második félév már a csökkenés jegyében telt.

A főbb ágazatok közül az ipar egészen tisztességesen teljesített, az energiaválság sem küldte padlóra. Azon belül a feldolgozóipar viszont már köhécselt a negyedik negyedévben, a recesszióhoz is hozzájárulva, hiszen ekkor 0,5 százalékkal zsugorodott.

Az igen jelentős, a teljes GDP durván felét adó szolgáltatási szektor összességében stagnált, az ezen belül jelentősnek számító kereskedelmi és vendéglátós ágazat viszont már 0,7 százalékkal zsugorodott.

Az igazán brutális kudarcot a mezőgazdaság teljesítménye jelentette. Az agrárszektor teljesítménye több mint 30 százalékkal csökkent. Hogy ezt képbe tudd helyezni: ez ebben az évszázadban a harmadik legnagyobb hasonló visszaesés. Az előző kettőt is az aszály okozta, ezt is. Az agrárbukta annyira durva volt, hogy bár ez a szektor csak 3 százalékot tesz ki a magyar gazdaság összteljesítményéből, a fájdalmas csökkenés 0,8 százalékkal le tudta húzni a gazdasági összteljesítményt.

Kiemelt videóink