Orbán: Elképzelni sem szeretném, mi történne, ha Oroszország elveszítené a háborút

POLITIKA
2023 március 02., 07:39
comments 157

Címlapos nagyinterjút adott a svájci Weltwoche című lapnak Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy mennyire megérti, hogy Vlagyimir Putyin miért aludt rosszul a NATO miatt.

A beszélgetés talán legnagyobb újdonságot hozó részében Orbán sokkolóan rossz forgatókönyvként említette azt a lehetőséget, ha Oroszország elveszítené a háborút. Bár a miniszterelnök eddig visszatérően arról beszélt, hogy egyik félnek sem szorít az orosz-ukrán háborúban, most olyan nyíltan fogalmazta meg, hogy az egyik fél veresége milyen rettenetes következményekkel járna, mint a világ egyetlen állam- vagy kormányfője sem a konfliktus kitörése óta, talán a belarusz Lukasenkát leszámítva:

Orbán Viktor ugyanis közölte:

elképzelni sem szeretné, hogy mi történik akkor, ha Oroszország elveszíti a háborút.Ezt a következőképpen magyarázta:

"Oroszország egy atomhatalom. Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása. Maga a tény, hogy Nyugaton most könnyedén veszik az ilyen forgatókönyveket, az a valóságtól való nyugtalanító, sőt ijesztő távolságtartásról, a saját politikában rejlő kockázatok iránti vakságról tanúskodik" Ezelőtt Orbán azt idézte fel a svájci lapnak, hogy mit mondott neki Putyin két héttel a háború megindítása előtt Moszkvában:

“Putyin problémája - ezt mondta nekem - a Romániában és Lengyelországban már létrehozott amerikai rakétabázisok, valamint a NATO esetleges ukrajnai és grúziai terjeszkedése azért, hogy ott fegyvereket állomásoztassanak. Ráadásul az amerikaiak fontos leszerelési szerződéseket mondtak fel. Ezért nem tudott Putyin többé nyugodtan aludni éjszaka" Na de mit szólt ehhez a NATO-tag Magyarország miniszterelnöke?

"megértem, amit Putyin mondott. De nem fogadom el, amit tett".Orbán további érdekesebb vagy fontosabb kijelentései ezek voltak:

  • “Magyarország politikai vezetése elég erős ahhoz, hogy hazánkat távol tartsa a háborútól. Ezt kellő alázattal, ugyanakkor magabiztosan állítom"
  • A háború legfontosabb felismerése? “Ma Európa kivonult a vitából. (…) A Brüsszelben hozott döntésekben gyakrabban ismerem fel az amerikai érdekeket, mint az európaiakat, (…) ma az amerikaiaké az utolsó szó".
  • “Sem érzelmileg, sem intellektuálisan nem ismerünk európai identitást".
  • Ha Trump győz az amerikai választásokon, "nem került volna sor háborúra".
  • A háborút senki sem nyerheti meg.
  • "Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat".
  • Az interjú legtalányosabb részében Orbán annak a véleményének adott hangot az orosz-ukrán háború kérdésében 100 százalékos egységben nyilatkozó Nyugatról, hogy: "A Nyugat elvesztette azt a képességét, hogy a világot egy ügy érdekében egyesítse. Térben korlátozottak a filozófiai alaptételei. Ez egy új jelenség."
  • Amikor a svájci újságíró megkérdezte, hogy mit tenne, ha egy napra "az unió diktátora" lenne, ahogy az Európai Bizottság volt elnöke, Jean-Claude Juncker nevezte őt, Orbán Viktor úgy felelt: "azt tenném, amit Juncker úr is szívesen tett: berúgnék. Szerencsére nincs ilyen lehetőség."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.