Sztrájkkal tiltakozott a vasutas szakszervezet Görögország történetének legsúlyosabb vonatbalesete után

katasztrófa
2023 március 02., 18:52

Sztrájkot hirdetett a görög vasutas szakszervezet az előző napra virradóra történt vonatbaleset miatt, amiben legalább 57-en meghaltak.

Az ország történetének legsúlyosabb vonatszerencsétlensége hatalmas felháborodást váltott ki, szerda este Athénban tiltakozók kövekkel dobálták meg a vasúttársaság székházát, és Szalonikiben meg Láriszában is tiltakozások voltak.

Tüntetők a vasúttársaság athéni székházánál.
photo_camera Tüntetők a vasúttársaság athéni székházánál. Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Csütörtökön országszerte munkabeszüntetéssel tiltakoztak a vasúti dolgozók, miután a vasutas szakszervezet sztrájkot hirdetett. Az érdekképviseleti szervezet szerint a kormány többszöri kérésre sem volt hajlandó meghallani a biztonsági előírások javítására irányuló követeléseiket.

Sajtóértesülések szerint a szakszervezet régóta próbálja felhívni a görög vasúttársaság (OSE) figyelmét az Athén-Szaloniki vonal vezérlőrendszerének hiányosságaira, amik miatt ezen a szakaszon több kisebb baleset is történt az utóbbi időben.

Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter lemondott az eset miatt. Utódja, Jorgosz Gerapetritisz szerint a kormány egy szakértőkből álló bizottságot hoz létre, hogy átlátható módon ki tudja vizsgálni a vonatbaleset körülményeit.

A 350 utassal Athénból Szalonikibe tartó személyvonat és a Szalonikiből indult tehervonat Lárisza előtt ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között. Az ütközés miatt több kocsi kisiklott, és három lángba is borult. A BBC-nek egy halottkém azt mondta, 57 holttestből vettek eddig DNS-mintát az azonosításhoz.

Egy tűzoltósági szóvivő szerint az első kocsiban, ami kigyulladt, az 1300 Celsius-fokot is elérte a hőmérséklet, így nehéz azonosítani a bent rekedt utasok holttestét. Az azonosításhoz a családtagoktól vett DNS-t használnak a szakemberek.

Konsztantia Dimoglidu rendőrségi szóvivő szerint 48 sérültet ápolnak még kórházban, közülük hatot intenzív osztályon.

Sajtójelentések szerint a mentőalakulatok még mindig dolgoznak a roncsok közé szorult holttestek kiemelésén.

A láriszai állomásfőnök, akit még szerdán vettek őrizetbe, csütörtöki ügyészségi meghallgatásán részben felelősséget vállalt a történtek miatt, de ügyvédje szerint más tényezők is közrejátszottak a balesetben. (MTI)