Sztrájkolnak a vasúti dolgozók Görögországban a vonatbaleset miatt

külföld
2023 március 02., 11:58

A vasúti dolgozók Görögország-szerte egynapos sztrájkba kezdtek a keddi vonatszerencsétlenséget követően, írja a BBC. „A fájdalom haraggá alakult át a tucatnyi halott és sebesült kolléga és polgártárs miatt” – áll a dolgozók szakszervezetének közleményében. A vasutasok sztrájkja helyi idő szerint reggel hat órakor kezdődött, és érinti az országos vasúti közlekedést és az athéni metrót is.

photo_camera Fotó: VASILIS VERVERIDIS/AFP

Kedd este Larissza város közelében egy 350 utast szállító személyvonat egy tehervonattal ütközött. A balesetben 43-an haltak meg, de a szám valószínűleg tovább fog nőni, sokakat ápolnak kórházban.

Szerdán Athénban, Szalonikiben és a katasztrófa helyszínének közelében fekvő Larissza városában tüntetések is voltak. A larisszai csendes virrasztáson, amin az áldozatokra emlékeztek, egy tüntető azt mondta, úgy érzi, hogy a katasztrófa már régóta váratott magára.

photo_camera Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

„A vasúthálózat problémásnak tűnt, a személyzet elhasználódott, rosszul fizetett"”– mondta Nikosz Szavva, egy ciprusi orvostanhallgató az AFP hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a letartóztatott állomásfőnöknek nem kellene megfizetnie egy egész gyengélkedő rendszer árát.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szerint emberi mulasztás okozta a balesetet. Szerda délután letartóztatták Larissza vasútállomás-főnökét, gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. A férfi tagadja, hogy hibázott volna, szerinte technikai hiba okozhatta a vasúti balesetet. A tragédia után lemondott Kosztasz Karamanlisz infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszter is. (BBC)