18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Eutanáziát hajtottak végre a belga nőn, aki megölte öt gyermekét

külföld
2023 március 03., 13:37

Genevieve Lhermitte 2007-ben öt gyermekével végzett belgiumi otthonában, majd saját magát is meg akarta ölni, de nem sikerült. Az asszonyt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. kedden egy engedélyezett eutanázia után véget vetettek életének, írja a BBC.

Az 56 évesen meghalt nőt 2019-ben egy pszichiátriai klinikára szállították. A belgiumi törvények lehetővé teszik az eutanáziát akkor is, ha szenvedésük oka nem fizikai, hanem pszichés. Fontos, hogy döntésük súlyával tisztában kell lenniük.

Lhermitte február 28-án végzett gyermekeivel, és az eutanáziájának is ezt az időpontot választotta - 16 évvel később.

Genevieve Lhermitte egy 2008-as tárgyaláson
photo_camera Genevieve Lhermitte egy 2008-as tárgyaláson Fotó: YVES HERMAN/AFP

Belgiumban 2022-ben 2966 ember halt meg engedélyezett eutanázia után, tíz százalékkal többen mint 2021-ben. A leggyakoribb ok a rák, de négyből három esetben együtt jár a fizikai és a lelki szenvedés.

Lhermitte a végzetes napon egyenként hívta fel szobájába közösen tévéző négy lányát és egy fiát, és egy aznap lopott késsel vágta el torkukat.

A férje külföldön tartózkodott, csak órákkal később érkezett haza.

A kiérkező mentősöket és rendőröket olyan szörnyű látvány fogadta, hogy később maguk is pszichológus segítségére szorultak.

Az asszony az ismerősei szerint a tragédiáig példásnak látszó életet élt. Lhermitte a bíróságon arra hivatkozott, hogy a férje nem figyelt eléggé a problémáira, valamint bírálta a család egy barátjának a viselkedését, aki szerinte túlságosan rátelepedett a családjára.