Kilenc hivatalos személyt gyanúsít az ügyészség az uniós pénzek lenyúlásával

bűnügy
2023 március 03., 10:57

A Központi Nyomozó Főügyészség a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásában eddig 34 gyanúsítottat hallgatott ki. A gyanúsítottak közül kilencen hivatalos személyek. Továbbá 11 jogi személy ellen folyik büntetőeljárás.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2022 áprilisában 18 embert hallgatott ki gyanúsítottként, akik részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós forrásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatoknál követtek el korrupciós bűncselekményeket. Jelentős összegű, korrupciós eredetű, vagyonelkobzás alá eső vagyonelemeket foglalt le a főügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2023. március 2-án országszerte 17 helyszínen összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre, amiben közel 80 ügyész és rendőr vett részt. A részben gazdasági társaságok székhelyein végzett kutatások és lefoglalások után a főügyészség 9 embert hallgatott ki gyanúsítottként.

Az újabb gyanúsítások az Egészségipari Támogatási Program keretében benyújtott pályázatokat is érintik. A legkisebb támogatható projektméret 400 millió forint volt, amiből az ügyben több is érintett. Az újabb gyanúsítottak közül volt, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését, valamennyien szabadlábon védekeznek.