Már a jelöltállítás előtt összeveszett a török ellenzék

külföld
2023 március 03., 17:57

A Törökországot 2003 óta miniszterelnökként, 2014 óta köztársasági elnökként vezető Recep Tayyip Erdoğan hatalma is megrendülhet a május 14-i elnökválasztáson, írtuk elemzésünkben. Február elején az ország történetének egyik legpusztítóbb földrengésének valószínűleg nem lett volna 45 ezer halálos áldozata, ha Erdoğan kormányai betartatják az építési előírásokat. Az országban évek óta hatalmas az infláció, megélhetési válság van, a közvéleménykutatásokban a kormányoldal és az ellenzék fej fej mellett áll.

Erdoğan leváltásához viszont az kellene, hogy az ellenzék képes legyen egy esélyes jelöltet állítani és mögötte felsorakozni. Nos, nagyon úgy néz ki, hogy nem képes.

A hatpárti ellenzéki szövetség öt pártja Kemal Kılıçdaroğlut, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjét javasolta az ellenék elnökjelöltjének, a nacionalista IYI viszont azt szeretné, ha a CHP ankarai vagy isztambuli főpolgármestere lenne a jelölt, szerintük - szemben Kılıçdaroğluval - mindkettőjüknek valós esélyük van a győzelemre.

Balról Kemal Kılıçdaroğlu, a győztes ellenzéki jelölt egy pénteki eseményen
photo_camera Balról Kemal Kılıçdaroğlu, a győztes ellenzéki jelölt egy pénteki eseményen Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Az IYI ezzel kilépett a hatpárti ellenzékből, pedig a párt elnöke csütörtökön még aláírta a hatok közös nyilatkozatát.

Kemal Kılıçdaroğlu jelöltségét hivatalosan hétfőn jelentik be.

Elemzők szerint az ellenzéki blokk szétesésével nőttek Erdoğan esélyei, pedig 2019-ben olyan nagyvárosokban is az ellenzék nyert, mint Ankara vagy Isztambul. (Reuters)