Nem támogatja az Európai Bizottság, hogy Magyarország a vitatott státuszú Jeruzsálembe vigye a nagykövetségét

POLITIKA
2023 március 03., 13:06

Miután az izraeli sajtóban megjelent, hogy első uniós országként Magyarország költöztetné Jeruzsálembe a nagykövetségét, az Európai Bizottság külügyi szóvivője kijelentette, hogy ezzel a saját korábbi vállalásaival is szembemegy a magyar kormány.

Bár erről hivatalos értesítés még nem érkezett a Bizottsághoz, de Peter Stano az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy az EU hivatalos álláspontja hosszú ideje az, hogy a tagállamok nagykövetségei nem lehetnek a vitatott státuszú Jeruzsálemben. Valamennyi uniós külképviselet és az EU missziója is Tel-Avivban van. Ezzel összefüggésben a tagállamok csatlakoztak már egy 1980-as ENSZ-nyilatkozathoz. Hasonló tartalmú nyilatkozatot fogadtak el az uniós állam- és kormányfők 2017 decemberi csúcstalálkozójukon is.

Ebben többek között az is szerepel, hogy szilárdan elkötelezettek a kétállami megoldás mellett, és ezzel összefüggésben az EU Jeruzsálemmel kapcsolatos álláspontja változatlan marad. Vagyis a tagállamok Tel-Avivot tartják fővárosnak. (via hvg)