Új betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál, plasztikózisnak nevezték el

környezet
2023 március 03., 18:24

Új, kizárólag műanyagok okozta betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál, írja az MTI. A londoni Természettudományi Múzeum tudósai plasztikózisnak nevezték el a betegséget, amikor a madarak emésztőrendszere a hulladékok fogyasztása miatt elhegesedik. Bár a kutatók csak a fakó vagy halványlábú nyíróvizek barna vészmadarak egy fajtáját vizsgáltak, valószínűnek tartják, hogy több faj is értintett lehet. Mindenesetre ez az első feljegyzett példa ilyen jellegű betegségre vadon élő állatoknál.

photo_camera A nyíróvizek két fajtája Forrás: Wikipedia

A Journal of Hazardous Materials szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint a műanyag miatti emésztőrendszeri elhegesedés különféle korú madaraknál lelhető fel, és egészen fiatal egyedeknél is kimutatták. A tudósok szerint a fiókákat a táplálék közé keveredett műanyaggal etethették.

Az apró műanyagok okozta sebek begyulladhatnak, a tartós gyulladás miatt a szövetek elhegesedhetnek, eltorzulhatnak. A plasztikózis a gyomor első részében található mirigyek leépüléséhez vezethet, a madarakra így nagyobb veszélyt jelentenek a fertőzések és a paraziták. Nehezebbé válhat számukra az emésztés, a vitaminok felszívódása és megállhatnak a növekedésben is. (via MTI)