Végre menekültként kell elismerni az üldözött orosz rakétamérnököt

jog
2023 március 03., 09:47

„Megnyugtatóan rendeződik Anatolij Lazarev helyzete, aki öt éve Putyinék elől menekült Magyarországra, miután a bíróság csütörtökön arra kötelezte a menekültügyi hatóságot, hogy ne oltalmazottként, hanem menekültként ismerje el az orosz rakétamérnököt, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelét” – írja közleményében a bizottság.

„A korrupció elleni kiállás ma Oroszországban ellenzéki tevékenységnek számít, ami koncepciós büntetőeljárást, bebörtönzést, munkatábort és gyilkosságot is vonhat magával. Szolgáljon ez kijózanító emlékeztetőül minden magyarnak, aki nem tudta vagy elfeledte, hogy milyen az igazi diktatúra” – mondta az ítéletről Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, aki Lazarevet képviseli a menedékjogi eljárásban.

photo_camera Fotó: Helsinki Bizottság

Anatolij Lazarev rakétamérnök a nyolcvanas évektől a szovjet űrügynökségnek, majd a rendszerváltás utáni jogutódának, a Roszkoszmosznak dolgozott. Tudományos fokozatot szerzett, és kollégáival céget alapítottak, amely olyan sikeres volt, hogy egy idő után felkeresték Putyin táskás emberei azzal, hogy fizessenek az orosz kormánypártnak, de ők erre nem voltak hajlandóak. Ezután többféle eljárást indítottak velük szemben, majd koholt vádakkal büntetőeljárás indult a cégvezetőkkel szemben.

Lazarevnek ebből 2018-ban lett elege, akkor telepedett le Magyarországon, ahonnan tovább dolgozott cégének. Az oroszok azonban kezdeményezték a férfi kiadatását, Lazarev ezután adta be magyarországi menedékkérelmét, de nem kapott védelmet, sőt több hónapra kiadatási őrizetbe helyezték, majd miután szabadult, nem hagyhatta el Veszprém megye területét.

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje és ügyfele a menekültügyi hatóság kétszeri elutasítása után sem adta fel, és bírósághoz fordultak. A Fővárosi Törvényszék tavaly arra kötelezte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy legalább oltalmazottként ismerje el Lazarevet, de ez a korlátozott menedékjogi védelem azonban nem vette figyelembe a férfi valós helyzetét.

Végül egy újabb bírósági perrel azt kívánta elérni, hogy végre a valós helyzetének megfelelően menekültként ismerje el az állam, és mostani ítéletével a Fővárosi Törvényszék ezt meg is tette: arra kötelezték az OIF-ot, hogy adja meg a legerősebb menedékjogi védettséget a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének.