677 millió dollár értékű kokaint fogtak el az amerikai és ausztrál hatóságok

külföld
2023 március 04., 14:11

Felszámoltak egy nemzetközi kábítószer-kereskedő hálózatot az amerikai és ausztrál hatóságok, miután Dél-Amerika partjainál elfogtak 2,4 tonna kokaint egy Ausztráliába tartó hajón. A mexikói drogkartellhez köthető kábítószer utcai értéke mintegy 677 millió dollár, átszámítva 240 milliárd forint volt, és körülbelül fél évig látta volna el a piacot. A lefoglalás az egyik legnagyobb, amiben az ausztrál rendőrség eddig részt vett.

link Forrás

A művelet tavaly novemberben kezdődött, amikor Dél-Amerika partjainál az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) feltartóztatta az Ausztráliába tartó hajót. A nyugat-ausztrál rendőrség a rakományt utána azonos csomagolású, hamis kokainnal helyettesítette, és december 28-án az állam fővárosától, Perth-től nagyjából 40 tengeri mérföldre nyugatra dobta le a tengerbe.

A kartell ausztrál ágának három feltételezett tagját 1,2 tonna hamisított kokainnal december 30-án tartóztatták le, miután állítólag háromszor háromszor is kihajóztak a tengerre felszedni a csomagokat.

Az ügyben eddig 12 embert tartóztattak le. Col Blanch nyugat-ausztráliai rendőrfőnök közleményben üdvözölte a Beech-művelet sikerét, szerinte az akció jó üzenet a nemzetközi kábítószer-kereskedőknek. „A halálos kábítószereiteket nem látjuk szívesen” – mondta Blanch.

Február elején az új-zélandi hatóságok 3,2 tonna kokaint találtak az óceánban, amit szintén Ausztráliába szántak. (Reuters)