A nagy kaliforiniai hóvihar jelentősen enyhítette a tartós aszályt

külföld
2023 március 04., 12:28

Jelentős mértékben enyhített az évek óta tartó aszályon az elmúlt hetek időjárása Kaliforniában. Rekord mennyiségű csapadék hullott, és a nagy hóviharnak köszönhetően ennek jelentős része hó formájában, így a Sierra Nevada hegységben, melynek olvadó hava táplálja a száraz tavaszi-nyári időszakban a folyókat, jelenleg az ilyenkor szokásos hómennyiség csaknem kétszeresét mérték pénteken.

Februárban hatalmas hóviharok csaptak le Kaliforniára. A felvétel 2023. február 24-én készült a Los Angeles megyei San Gabriel hegységben.
photo_camera Februárban hatalmas hóviharok csaptak le Kaliforniára. A felvétel 2023. február 24-én készült a Los Angeles megyei San Gabriel hegységben. Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

A hó ráadásul sűrű és nedves, a kaliforniai vízügyi hivatal szerint így a hegységben most az ilyenkor szokásos vízmennyiség 170 százalékát tárolja a hó.

"Az efféle csapadéknál három büntetően száraz, aszályos év után semmi sem jöhetett volna jobban" - mondta Karla Nemeth, a hivatal igazgatója.

A decemberi és februári viharok esői azonnali enyhülést hoztak. Míg három hónapja az egész államot aszály sújtotta, az amerikai meteorológiai hivatal, a NOAA csütörtökön frissített aszálytérképe szerint az állam 17 százalékán most egyáltalán nincs szárazság, további egyharmad része pedig ugyan még száraz, de már nem aszályos. (Via Reuters)