Demokráciapárti aktivistákat ítélt el a hongkongi bíróság

külföld
2023 március 04., 07:55

Bűnösnek talált egy hongkongi bíróság három demokráciapárti aktivistát, az 1989-es Tienanment téri vérengzés évenkénti megemlékezéseinek szervezőit. Büntetésüket majd március 11-én hirdetik ki.

Chow Hang-tung, a Hongkongi Szövetség Kína Hazafias Demokratikus Mozgalmainak Támogatására volt alelnöke.
photo_camera Chow Hang-tung, a Hongkongi Szövetség Kína Hazafias Demokratikus Mozgalmainak Támogatására volt alelnöke. Fotó: BERTHA WANG/AFP

Chow Hang-tunge, a Hongkongi Szövetség Kína Hazafias Demokratikus Mozgalmainak Támogatására szervezet korábbi alelnöke, illetve a szövetség állandó bizottságának két tagja, Tang Ngok Kwan és Tsui Hon Kwong a bíróság szerint nem tett eleget a kínai titkosrendőrség kéréseinek.

A Hongkongi Szövetség Kína Hazafias Demokratikus Mozgalmainak Támogatására 2021-ben, Chow letartóztatása után feloszlott.

A per során, amely tavaly év végén kezdődött, több mint egy évvel a vádlottak letartóztatása után, Ivan Cheung kormányügyész azzal vádolta a szövetséget, hogy "külföldi ügynöke" volt egy meg nem nevezett csoportnak, amelytől állítólag 20 000 hongkongi dollárt (mintegy egymillió forintot) kapott. Chow ezt tagadta, elmondása szerint a szövetség egy független, hongkongiak által vezetett civil társadalmi csoport, és hogy az ellene és a többiek ellen indított eljárás "politikai üldözésnek" minősül.

Chow már letöltött két másik börtönbüntetést a Tiananmen megemlékezések szervezésében való részvételével kapcsolatos törvénytelen gyülekezésért, de még mindig szembe kell néznie egy súlyosabb váddal, amely szerint a szövetségen keresztül felforgatta az államhatalmat.

A Peking által 2020. június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan
dolgozták ki, válaszul a hónapokig tartó, időnként erőszakba torkolló demokráciapárti tüntetésekre. A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. (Via MTI)