Ötezer éve már lovagoltak az emberek

TUDOMÁNY
március 04., 10:14

Az emberek már ötezer éve is lovagoltak, állapították meg kétszáz, közép-európai és balkáni múzeumokban őrzött bronzkori csontváz vizsgálatával archeológusok. A bolgár, cseh, lengyel, magyar és román múzeumok leletein a "lovagló szindróma", vagyis hat olyan jellegzetes elváltozás jeleit keresték, amelyeket lovaglás okozhat.

"A csontokat úgy lehet olvasni, mint egy életrajzot" - nyilatkozta az ABC Newsnak a kutatásból született tanulmány társszerzője, Martin Trautmann, a Helsinki Egyetem antropológusa, aki a mostani kutatást megelőzően bizonyítottan lovas népek csontvázait tanulmányozva ismerkedett az árulkodó jelekkel.

A kutatók végül öt olyan csontvázat találtak, amelyeken láthatók voltak ezek a jellegzetes elváltozások. Mint az öt 4500-5000 éve élhetett, a Jamnaja bronzkori kultúrához tartozhattak. "Arra, hogy a lovakat felhámozták és fejték, a korábbi korokból is voltak már bizonyítékok, de ennél korábbi adatunk a ló megülésére nincs" - mondta az ABC Newsnak Alan Outram, az Exeteri Egyetem archeológusa, aki független a kutatóktól, nem is vett részt a bronzkori csontvázak tanulmányozásában.

A Jamnaja kultúra a mai Ukrajna és Nyugat-Oroszország, vagyis a pontuszi sztyepe területéről terjedt el Európa felé. (Via ABC News)