Megtagadják a gyakorlatozást az izraeli légierő pilótái, tiltakoznak az igazságszolgáltatás antidemokratikus átalakítása miatt

külföld
2023 március 05., 16:00
Egy izraeli F-16-os vadászrepülő Szíria felett
photo_camera Egy izraeli F-16-os vadászrepülő Szíria felett Fotó: Guo Yu/XINHUA

40 tartalékos pilóta közül 37 vasárnap bejelentette, hogy tiltakozásul az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása ellen, szerdán nem vesznek részt a légierő 69. századának soros gyakorlatozásán - írja a Haaretz-re is hivatkozva vasárnap a Times of Israel.

A tartalékosok közleményében az áll, hogy ehelyett „az izraeli nép egységéről és a demokrácia jelentőségéről gondolkodnak és beszélgetnek” majd.

A pilóták kitértek arra, hogy egy esetleges bevetést ettől függetlenül végrehajtanak.

A 69. század az izraeli légierő egyik legfontosabb alakulata. Pilótái korábban részt vettek a 2007-es szíriai atomreaktor elleni támadások és más szíriai bevetések során is.

A gyakorlat megtagadása súlyos kihágásnak számít hadivezetők szerint.

Pénteken 50 pilóta fejezte ki aggodalmát a légierő parancsnokának, Tomer Barnak az izraeli kormány által kilátásba helyezett igazságügyi átalakítási tervek miatt.

A tervezett változtatások korlátoznák a Legfelsőbb Bíróság hatalmát, a Knesszet bizonyos esetekben egyszerű többségi szavazással felülírhatná a döntéseit, és kormányzati feladattá tenné meg új bírók kinevezésének lehetőségét is, egyúttal felszámolva ezzel a hatalmi ágak szétválasztását.

A változtatások részeként a jövőben az izraeli Nemzetközi Büntetőbíróság akár vádat is emelhetne a pilóták ellen.

Az izraeli igazságügyi reformról és politikai mozgásokról itt olvashat bővebben. (Times of Israel)