Kövér László reméli, Magyarország ismét aktív szerepet tölthet be a szubszaharai afrikai térségben

parlament
2023 március 06., 17:44

Az Országgyűlés elnöke kétoldalú megbeszéléseket folytatott kenyai látogatásának második napján, Kövér László Nairobiban találkozott Moses Masika Wetangulával, a kenyai nemzetgyűlés és Kingi Jeffah-val, a szenátus elnökével – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Kingi Jeffah, a kenyai szenátus elnöke (k) Nairobiban 2023. március 6-án.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Kingi Jeffah, a kenyai szenátus elnöke (k) Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: Országgyűlés Hivatala/MTI/MTVA

A közlemény szerint Kövér László azt mondta, „a Kenyai Köztársaságra Kelet-Afrika vezető gazdasági-politikai tényezőjeként tekintünk”. A házelnök elismerését fejezte ki tárgyalópartnereinek azért a fejlődésért, amin Kenya az elmúlt évtizedekben keresztülment, és azért a stabilizáló szerepért, amit az ország a kelet-afrikai régióban betölt. Kövér László nagyra értékelte Kenya fontos hozzájárulását a terrorizmus elleni harchoz, a regionális biztonság megteremtéséhez és a regionális migrációs folyamatok kezeléséhez – áll a közleményben.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Moses Masika Wetangula, a kenyai nemzetgyűlés elnöke kezet fog Nairobiban 2023. március 6-án.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Moses Masika Wetangula, a kenyai nemzetgyűlés elnöke kezet fog Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: Országgyűlés Hivatala/MTI/MTVA

Kövér reméli, a mostani látogatása a 2019-ben Budapesten, Justin Muturi előző házelnökkel elkezdett eszmecsere folytatásaként hozzájárul a két ország, a két nép és a két parlament kapcsolatainak szorosabbra fűzéséhez, valamint ahhoz, hogy a két ország korábbi baráti viszonyát új alapokra helyezve Magyarország ismét aktív szerepet töltsön be a szubszaharai afrikai térségben, és hogy kölcsönösen előnyös partneri együttműködést alakítson ki a térség államaival.

photo_camera Fotó: Országgyűlés Hivatala/MTI/MTVA

Szem előtt tartva Kenya közvetítő és stabilizáló szerepét a régióban, Magyarország támogatja az EU és Kenya közötti együttműködés szorosabbá tételét, különösen az Átmeneti Gazdasági Partnerségi Megállapodás lezárását és a megállapodás mihamarabbi alkalmazását – áll a közleményben. „Meggyőződésünk, hogy az így létrejövő partnerségek elősegítik a kiszámítható gazdasági környezet kialakítását, és nagyban ösztönzik a mindkét fél számára előnyös kereskedelmet, beruházásokat és politikai együttműködést” – áll a közleményben.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) kezet fog Kingi Jeffah-val, a kenyai szenátus elnökével Nairobiban 2023. március 6-án.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) kezet fog Kingi Jeffah-val, a kenyai szenátus elnökével Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: Országgyűlés Hivatala/MTI/MTVA

A parlamenti együttműködésről szólva a tárgyaló felek szándékukat fejezték ki a parlamenti baráti tagozatok mielőbbi megalakítására és a hivatalok közötti kapcsolatfelvételre, a tapasztalatok kölcsönös megosztására. Kövér fontosnak nevezte, hogy az együttműködés elmélyítésének részét képezze a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok bővítése, így javasolják, hogy a gazdasági ügyekben illetékes bizottságok akár online egyeztessenek konkrét együttműködési lehetőségek esetén.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) megbeszélést folytat Kingi Jeffah-val, a kenyai szenátus elnökével Nairobiban 2023. március 6-án.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) megbeszélést folytat Kingi Jeffah-val, a kenyai szenátus elnökével Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: Országgyűlés Hivatala/MTI/MTVA

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett Kövér László kiemelte az együttműködés fontosságát azokkal a globális kihívásokkal szemben, amik mindannyiunkat érintenek és a közös érdekeinket fenyegetik. A házelnök ezek között említette a terrorizmust, a klímaváltozást, a migrációt vagy a háborús konfliktusokat.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) megbeszélést folytat Moses Masika Wetangulával, a kenyai nemzetgyűlés elnökével Nairobiban 2023. március 6-án.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) megbeszélést folytat Moses Masika Wetangulával, a kenyai nemzetgyűlés elnökével Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: Országgyűlés Hivatala/MTI/MTVA

A közlés szerint Moses Masika Wetangula és Kingi Jeffah is megköszönte a magyar kormány nagylelkű felajánlását, hogy az EU összes többi országát felülmúlva, kiemelkedően magas kvótát biztosítva, Magyarország évente 200 kenyai egyetemistának nyújt tanulmányi ösztöndíjat, ami iránt rendkívüli az érdeklődés. (MTI)

Kiemelt videóink