Politikai és médiabotrány lett egy 15 éves fiú öngyilkosságából Lengyelországban

külföld
2023 március 06., 12:00

Péntek este a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a konzervatív-liberális Polgári Platform (PO) szczecini képviselője a Twitteren bejelentette, hogy 15 éves fia február közepén öngyilkos lett. Egyben azt is kérte, hogy a média tartsa tiszteletben a magánéletüket, senki se tudósítson a március 7-i temetésről.

link Forrás

Magdalena Filiks kérése visszafogott volt, de az ügyből azonnal óriási botrány lett. A hátterében egy, még az öngyilkosságon is túlmutató borzalmas családi tragédia áll. 2020 augusztusában Filiks egyik lányát bedrogozta, az akkor 13 éves fiát pedig szexuálisan molesztálta egy helyi férfi, aki vigyázott rájuk.

Mikołaj Filiks azért lett öngyilkos, mert a lengyel közszolgálati rádió helyi csatornája, a Radio Szczecin a pedofilügyről tudósító riportere az adásban megemlítette, hogy

  • a két áldozat egy szczecini parlamenti képviselő gyerekei,
  • megjelölte a korukat,
  • amivel, bár a nevüket nem olvasta be, egyértelműen beazonosította őket.

A kormányzó nacionalista-rendpárti PiS politikusai és a párthoz közeli média érdeklődését az keltette fel, hogy az elítélt férfi, Krzysztof F.

  • a PO-irányította Nyugat-pomerániai vajdaság tisztviselőjeként függőségek elleni prevencióval foglalkozott,
  • korábban a PO képviselőjelöltje,
  • és LGBT-aktivista is volt,
  • és bár a férfit már 2021-ben jogerősen 4 év 10 hónapra ítélték, az ügyről a közvélemény nem értesülhetett.

A kormánypárti vád az volt, hogy a PO el akarta hallgatni a kínos ügyet. Az oktatási miniszter, Przemysław Czarnek a lengyel köztévének az év elején azt nyilatkozta, hogy

miközben a PO emberei a pedofília elleni harcról szájalnak, pedofilokat rejtegetnek a soraik között.A nyilvánosság kizárása mögött, ahogy arra számos kommentátor felhívta a figyelmet, valójában az áldozatvédelem állt. Mivel Krzysztof F. egy politikai közszereplő tinédzser gyerekeit zaklatta, a hatóságok attól tartottak, hogyha az ügy nyilvánosságra kerül, a két áldozat beazonosíthatóvá válik és újabb trauma éri őket. Ezért zajlott a büntetőper is zárt ajtók mögött.

A tragédia által kiváltott indulatok hevességét mutatja az ismert katolikus közíró, Tomasz Terlikowski kijelentése, szerinte ugyanis Czarnek a szülők elleni boszorkányüldözéssel maga is kivette a részét a gyerekek újbóli megerőszakolásából. Czarnek erre megfenyegette, hogy ha ezt nem vonja vissza, bepereli.

Az ügy nem állt meg ezen a szinten. A PO vezetője, Donald Tusk csütörtökön a PiS felelősségre vonását ígérte az összes hatalmi visszaélés miatt. A volt ellenzéki elnökjelölt Szymon Hołownia, a Lengyelország 2050 vezetője pedig azt mondta, eljön az igazság pillanata azok számára, akiknek a mondataiért mások az életükkel fizetnek.Egy ellenzéki képviselő szerint a közmédia a tudósításával bűncselekményt követett el, és ügyészségi feljelentéssel fenyegetőzött, egy újságíró pedig reményének adott hangot, hogy a Radio Szczecin riportere örökre eltűnik a közéletből. A lengyel köztévé hírügynöksége, a TAI vezetője viszont azzal vette védelmébe a rádiós tudósítást, hogy abban nem hangzott el a képviselőnő neve. Egy kormánypárti publicista, Rafał Ziemkiewicz közben

azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy politikusai a kormányzópárt elleni cinikus támadásra használják a fiú halálát.Olgierd Geblewicz, a nyugat-pomerániai vajdaság vezetője a PiS aktivistáit és az álújságírókat kárhoztatta a tragédia miatt. Felhívta a figyelmet, hogy míg ő letartóztatásakor azonnal felfüggesztette Krzysztof F.-t és a PO-ból való kizárását is kezdeményezte, a PiS rendre kétségbe vonja a katolikus egyházon belüli pedofil esetek megtörténtét és védi az egyház soraiba tartozó elkövetőket, akiket lebukásuk után az elöljáróik többnyire más plébániára vezényelnek át.

Mikołaj Filiks halálhíre mindenesetre még a kormánypárti politikusokat is megosztotta: többen is törölték a decemberi rádióadás utáni közösségi médiás, az ellenzéket kárhoztató posztjaikat.

Források: Notes from Poland 1, 2