Hat palesztint ölt meg az izraeli hadsereg Ciszjordániában

külföld
2023 március 07., 19:05

Hat palesztint megölt, 10-et megsebesített az izraeli hadsereg, amikor rajtaütést tartott egy ciszjordániai menekülttáborban.

Dzsenín nyugati külvárosában kedd délután alakult ki tűzpárbaj, miközben az izraeli katonák egy palesztin fegyverest kerestek a táborban, akit egy izraeli testvérpár megölésével gyanúsítottak. Az összecsapás szemtanúi szerint automata lőfegyvereket, robbanóanyagokat és drónokat is bevetettek a helyszínen a felek.

A menekülttáborban működő egyik palesztin brigád magára vállalta a tűzharcot. A Telegramon azt írták, ők kezdtek el lőni az izraeli katonákra, miután azok körülvettek egy házat. Állításuk szerint megsemmisítettek két izraeli drónt és megsebesítettek több katonát is.

Izraeli katonák Ciszjordániában járőröznek
photo_camera Izraeli katonák Ciszjordániában járőröznek Fotó: ISSAM RIMAWI/Anadolu Agency via AFP

Az izraeli hadsereg később bejelentette, a tűzpárbajban megölték a keresett férfit, aki a Hamász tagja volt. Napnyugta után nem sokkal már gyászszertartás kezdődött Dzsenín belvárosában a férfi emlékére.

Az izraeli rajtaütések egyre gyakoribbak Ciszjordániában. A hadsereg még tavaly hirdetett kampányt, mellyel „az izraeliekre veszélyes militáns személyek levadászását” tűzték ki célul.

2023-ban már 70 palesztint ölt meg az izraeli hadsereg, az áldozatok fele civil volt. A palesztinok 13 izraeli civillel és 1 katonával végeztek.

(via The Guardian)