Kazettás bombákat kér Ukrajna az Egyesült Államoktól

külföld
2023 március 07., 14:31

Két amerikai republikánus képviselő szerint Ukrajna MK-20-as típusú kazettás bombákat kér az Egyesült Államoktól. Az ukránok a bombák robbanótölteteit drónokról szeretnék ledobni az orosz csapatokra.

Az ukránok a müncheni biztonsági konferencián kérték az amerikai jogalkotókat, hogy helyezzenek nyomást a Fehér Házra a kérdésben.

A kazettás bombák több kisebb bombát bocsátanak ki magukból, amelyek nagy területen tudnak pusztítani válogatás nélkül. A hátramaradó fel nem robbant töltetek évekig veszélyt jelentenek. A bombák használatát a világ 123 országa tiltja, köztük 28 NATO-tagállam. Az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna azonban nincs ezen országok között.

photo_camera Grafika: AFP/444

Az MK-20-as kazettás bombákat repülőgéppel szállítják, majd a levegőben aktiválják, ennek hatására 240 darab apró, nyílszerű lőszert vagy bombácskát bocsátanak ki magukból. Az ukrán hadvezetés abban bízik, hogy az apró töltetek hatékonyabban tudják áttörni az orosz páncélosokat, mint az eddig alkalmazott fegyverek.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta több komoly fegyvert is küldött vagy készül küldeni az Egyesült Államok Ukrajnának. Ilyenek a HIMARS-rakétavetők vagy az Abrams tankok. A kazettás bombák küldése azonban olyan lépés lenne, amelyet a várakozások szerint nem vállalhat be az amerikai kormány.

(via Reuters)