Zelenszkij: Nem vonulunk ki, hanem erősítünk Bahmutnál

háború
2023 március 07., 05:21

Bár nyugati elemzők a hétvégén úgy látták, Ukrajna feltehetően visszavonja csapatai egy részét Bahmut környékéről, Volodimir Zelenszkij elnök szerint a tábornokok épp az ellenkezőjét, erősítést javasolnak.

Hétfő esti videóüzenetében azt mondta, a katonai vezetők egységesek a kérdésben, ezért utasította is őket, hogy biztosítsák a szükséges erősítést a bahmuti fronton, idézi a BBC.

Korábban a német Bild ukrán kormányzati források alapján azt írta, Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök néhány hete a többséggel egyetértésben visszavonulást javasolt Zelenszkijnek.

photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Napok óta reális fenyegetés, hogy bezárul az ostromgyűrű a város körül. Ahogy korábbi elemzéseinkben írtuk, a város stratégiai jelentősége csekély, de mivel 2014 óta folyamatosan erődítik, az oroszok csak nagyon komoly áldozatok árán tudják bevenni, így az ukránoknak megéri tartani. Egyúttal lekötik az orosz erők javát, amelyek így nem tudnak más, fontosabb műveletbe kezdeni.

Bahmutnál harcolnak a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjai. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin hétfőn figyelmeztette ismét a Kremlt, hogy ha nem kapják meg az ígért lőszert, a bahmuti front összeomolhat.