Prigozsin a Kremlnek: A bahmuti front összeomlik, ha nem érkezik meg az ígért lőszer

háború
2023 március 06., 06:39

Az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin figyelmeztette a Kremlt, hogy az orosz pozíció lőszer hiányában veszélybe kerülhet a donyecki Bahmut városa körül. A Reuters szerint ez az orosz vezetés és a magánhadsereg főnöke közötti feszültség jele.

photo_camera Prigozsin magyaráz. Fotó: -/AFP

„Egyelőre próbáljuk kideríteni [a késés] okát: közönséges bürokrácia vagy árulás” - mondta Prigozsin a februárra ígért lőszerekről. Putyin szakácsa rendszeresen kritizálja Telegramon az orosz védelmi vezetést és tábornokokat. Múlt hónapban például hazaárulással vádolta Szergej Sojgu védelmi minisztert, amiért nem érkeztek meg hadserege lőszerszállítmányai.

„Ha a Wagner visszavonul Bahmutból, az egész front összeesik”- figyelmeztetett Prigozsin. „A helyzet nem kedvezne semelyik orosz érdekeket védő katonai alakulatnak sem.”

Bár hónap eleje óta úgy látszik, a hét hónapja tartó bahmuti orosz ostrom a végéhez közeledhet, az ukránok még mindig tartják a donyecki kisvárost. Ukrán tisztviselők és elemzők szerint a Bahmuttól délre fekvő Vuhledar város közelében harcoló orosz 155. dandár vezetői ellenállnak a támadási parancsnak, miután súlyos veszteségeket szenvedtek el a többszöri elfoglalási kísérletek alatt. A bahmuti erődítményről, a hosszú-hosszú ostromról Király András és Rácz András többször is írtak a 444-en.

Az ukrán hadsereg a rendelkezésre álló információi alapján azt mondja, hogy a [155.] dandár vezetői és a magas beosztású tisztek „nem hajlandók újabb értelmetlen támadást indítani,” ellenszegülve parancsnokaiknak.

Kiemelt videóink