Az orvosi kamara szerint törvényszegésre buzdít a miskolci kórházigazgató

Egészségügy
2023 március 08., 16:50

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége felszólította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy „törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa”.

Révész János főigazgató ugyanis azt kérte a főorvosoktól, hogy csak azokat a dolgozókat engedjék másodállásba a magánszektorba, akik közreműködnek az önként vállalt túlmunkában.

A MOK felhívta a figyelmet, hogy a törvény szerint „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben”.

photo_camera Ápoló a miskolci kórházban 2020-ban Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A kórházi ügyeleteket csak az önként vállalt túlórákkal tudják biztosítani. Ezért érzékenyen érintheti az ellátást, hogy miután a kormány megpróbálta ellehetetleníteni az orvosi kamarát, a testület vezetése arra kérte a kórházi orvosokat, mondják fel az önként vállalt többletmunkáról szóló szerződéseket. (A felmondás letétbe helyezéséről már a február eleji küldöttgyűlésen döntöttek.)

A többletmunka felmondása a leginkább kézenfekvő tiltakozási eszköz most az orvosok számára. Svéd Tamás, a MOK titkára szerint több ezren hajlandók lehetnek erre, amivel néhány hónapon belül megnehezíthetik a kórházi ügyeletek vagy más ellátások működését.

„Hangsúlyozni szeretném, továbbra sem dafke akarjuk megakasztani a rendszert, ellenkezőleg, javítani szeretnénk a betegellátást. Továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásra, és ha teljesítik a nem is túl bonyolult követeléseinket, szívesen elállunk minden nyomásgyakorlástól” - mondta Svéd Tamás múlt héten a 444-nek.