Pert indítottak svájci bankárok ellen, amiért segítettek „Putyin pénztárcájának” tisztára mosni pénzeket

külföld
2023 március 08., 14:42

Megkezdődött Svájcban az orosz Gazprombank zürichi fiókjának négy volt vezetője elleni per, írja a BBC. A három orosz és egy svájci bankárt azzal vádolják, hogy segítettek Szergej Roldugin orosz csellóművésznek és üzletembernek tisztára mosni olyan pénzeket, amik feltehetően Vlagyimir Putyin orosz elnök tulajdonát képezik.

Putyin kitünteti Roldugint, a lánya keresztapját
photo_camera Putyin kitünteti Roldugint, a lánya keresztapját Fotó: SERGEY GUNEEV/Sputnik via AFP

Roldugin állítólag 2014 és 2016 között 50 millió dollárt helyezett el svájci számlákon anélkül, hogy hitelt érdemlő magyarázatot adott volna arra, honnan származik a pénz. Akkoriban csellistaként mutatkozott be, szerény jövedelemmel.

A zenész korábban azt mondta a New York Timesnak, hogy nem üzletember, és semmiképpen sem milliomos. „Honnan szerezte tehát a dollármilliókat, amiket svájci bankszámlákra tett?” – ezt a kérdést kellett volna feltenniük a zürichi ügyészek szerint a megvádolt bankároknak. Köztudott, hogy a csellista Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, sőt a pletykák szerint ő Putyin lányának keresztapja.

A svájci törvények értelmében a bankok kötelesek elutasítani vagy megszüntetni a számlákat, ha kétségeik vannak a számlatulajdonossal vagy a pénz forrásával kapcsolatban. A politikailag kiemelt személyeket is rendkívül óvatosan kell kezelniük. Miután Roldugin a Krím annektálása és az Oroszország elleni 2014-es szankciók után milliókat fektetett be Svájcban, a bankároknak meg kellett volna kongatni a vészharangokat. Az ügyészek azt állítják, hogy ez nem történt meg.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Roldugin megkérdőjelezhető eredetű pénzéről először a Panama-iratok szivárgása során derült fény. A svájci ügyészek csak e bizonyítékok megjelenése után indítottak saját vizsgálatot. Vádiratuk szerint a zenész Putyin pénztárcájaként működött, és ciprusi és panamai kamu cégeken keresztül a zürichi Gazprombankba irányította a pénzeket.

A Gazprombank azóta felszámolta svájci tevékenységét, és maga Szergej Roldugin is szerepel a svájci szankciós listán.

A vádlottak ártatlannak vallották magukat. Ha elítélik őket, csak enyhe, legfeljebb hét hónapos felfüggesztett börtönbüntetés vár rájuk. Ahhoz, hogy egyáltalán bűnösnek találják őket, az ügyészeknek meg kell győzniük a bíróságot arról, hogy a Roldugin milliók valójában Vlagyimir Putyiné voltak. Ez nem könnyű feladat most, hogy az országok közötti szokásos együttműködés a pénzmosás elleni nyomozásokban nem valósul meg.