Ráczné: Elnök úrral megbeszéltük, hogy meg fog ölelni

POLITIKA
2023 március 08., 18:15

"Azt tartom felháborítónak, hogy vannak ma Magyarországon olyan pártok és politikusok, akik egy ilyen ártalmatlan ölelést is zaklatásnak titulálnak. Az a baj ezzel, hogy az igazi zaklatókról veszik el a hangsúlyt" - így kommentálta az RTL híradójának Ráczné Földi Judit, a DK legújabb parlamenti képviselője a reakciókat arra, hogy pártelnöke, Gyurcsány Ferenc Ráczné eskütétele után a kezét szorongatva sutyorgott a fülébe a Parlament kellős közepén, Orbán Viktor és Gulyás Gergely orra előtt.

A képviselő azt mondta, megbeszélték "a pártelnök úrral", hogy meg fogja őt ölelni az eskütétel után (bár érdekes értelmezés ölelésnek nevezni azt, amikor valakinek a háta mögé tekerik mindkét kezét és lényegébe rádőlnek).

Ráczné azt mondta, azt beszélték Gyurcsánnyal, hogy egy öleléssel zárják le azt a nehéz időszakot, azt a másfél évet, ami mindkettőjük mögött áll, amely alatt őt "nemtelen támadások" érték.

Ezzel a képviselő arra utalt, hogy miután 2022-es választási kampány a Válasz Online megírta, hogy offshore érdekeltségei vannak, az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok kiakadtak, mert a közös jelölteknek nyilatkozniuk kellett, hogy nem offshoroznak.

Szintén nehezíthette a képviselő elmúlt másfél évét, hogy - Schiffer András ügyvédi segédletével - beperelte a Válasz Online-t, a pert viszont elbukta. De mindezek után parlamenti képviselő lehetett, leginkább azért, mert Gyurcsány Ferenc már-már orbáni stílusban kiállt mellette. Ahogy pedig Szily László az esetről szóló publicisztikájában írta, a kínos, kézleszorítós, fülbe sutyorgós ölelgetés pont ezt a győzelmet ünnepelte, a lehető legrosszabb módon:

'a keze lefogásával és a rá/bele hajolással, vagyis az intimszférája teljes figyelmen kívül hagyásával, majd a több másodperces összetapadással szimbolikusan leuralta képviselőtársát. Mivel mindez a parlamenti patkó kellős közepén, 400 szem és a kamerák kereszttüzében történt, az egésznek olyan íze is volt, mintha Gyurcsány egyfajta trófeaként mutogatná Rácznét a parlamenti patkónak és az online parlamenti közvetítés nézőinek. Épphogy nem feszített ki molinót az offshore-szakértő asszony feje fölé azzal a szöveggel, hogy „megtehetem, tehát meg is teszem”'. Az RTL riportere megkérdezte a képviselőt, hogy nem érezte-e kényelmetlenül magát ebben a helyzetben, mert az "ölelés" után mintha zavarodottságot lehetett volna leolvasni az arcáról. Ráczné azt válaszolta, hogy csak magától a helyzet izgalmától volt zavarban, hogy ott áll az ülésterem közepén, ebben a helyzetben szerinte mindenki zavarban lett volna.

A fideszes kormánytagok és képviselők hahotázásáról és az eset utáni mémgyártásról és vádakról azt mondta, mindezzel megpróbálják bemocskolni ezt a fontos pillanatot az életében, nem csak kormánypárti képviselők.