Terrortámadásra figyelmeztet a brüsszeli amerikai nagykövetség

külföld
2023 március 08., 15:51

Brüsszelben tervezett terrortámadás elkövetésére figyelmeztetett internetes oldalán az Egyesült Államok belgiumi nagykövetsége szerdán - írja az MTI. a belga szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint "minden rendőri szolgálat riadókészültségben van". Az amerikai nagykövetség a honlapján közzétett üzenetben azt írta: a belga rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket a brüsszeli metróban március 8-án elkövetni tervezett lehetséges terrortámadásról szóló bejelentés miatt.

Az amerikai nagykövetség óvatosságra és körültekintésre int mindenkit, aki Brüsszelbe és környékére tervez utazni. Ajánlották továbbá, hogy aki teheti, kerülje a tömeget, figyeljen a környezetére, és tájékozódjon a sajtóból, valamint a nagykövetség honlapjáról.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap arról számolt be, hogy az Európai Bizottság kedden kora este két, orosz nyelven írt email-t kapott lehetséges terrortámadásokról. Az intézmény illetékesei jelentették az esetet a rendőrségnek. A Le Soir című belga napilap úgy tudja, egy ismeretlen az elmúlt hetekben kétszer is felvette a kapcsolatot az uniós bizottsággal. A február 16-án küldött első e-mail nem tartalmazott fenyegetést, a március 3-án küldött üzenetben azonban az EU-tagországok területén tervezett sorozatos terrortámadások elkövetésére figyelmeztettek, mivel - mint írták - "az EU folytatja agresszív politikáját". A cikk szerint a kedd este érkezett e-mail konkrét terrortámadás elkövetését jelentette be, amely szerint "március 8-án felrobbantják a brüsszeli metrót az Yser és Rogier állomások között".

photo_camera A Rogier metróállomás Brüsszelben. Fotó: HATIM KAGHAT/Belga via AFP

A belga szövetségi rendőrség azt közölte, hogy komolyan vették a bejelentést és az abban említett fenyegetést, ezért szigorúan ellenőrizték a brüsszeli tömegközlekedést, de egyelőre semmi gyanúsat nem találtak. Közölték: fokozzák az éberséget, "minden rendőri szolgálat riadókészültségben van". A brüsszeli ügyészség vizsgálatot indított a bombafenyegetés bejelentőjének azonosítására.

A belga nemzeti válságközpont megerősítette, hogy a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) "valószínűtlennek" minősítette a fenyegetést, és azt írta: jelenleg nincs szükség további intézkedésekre. A négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán a fenyegetettségi szintet a második fokozaton tartották, ami "közepes" fenyegetésnek felel meg - tették hozzá.