Ukrajna tagadja, hogy bármi köze lenne az Északi Áramlat felrobbantásához

háború
2023 március 08., 17:09

Ukrajnának „abszolút nincs köze” az Északi Áramlat tavaly őszi felrobbantásához, Kijevnek nincs információja az incidens részleteiről, nyilatkozta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerdán.

Podoljak ezzel a New York Times keddi cikkére reagált, amelyben az áll, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy ukránbarát csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeit tavaly szeptember 26-án. Az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 az Oroszországból Európába irányuló gázszállítás fő útvonalát képezte. A lapnak az amerikai tisztviselők azt mondták, nincs bizonyítékuk arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy főtisztjei részt vettek volna a hadműveletben, vagy hogy az elkövetők bármelyik ukrán kormánytisztviselő utasítására cselekedtek volna. A megszólaló tisztviselők azt is mondták, sokat nem tudtak meg az elkövetőkről és kapcsolataikról.

Szerdán Olekszij Reznyikov, Ukrajna védelmi minisztere is tagadta, hogy ukrán hivatalos szervek részt vettek volna a szabotázsakcióban. Erről az európai uniós védelmi miniszterek stockholmi találkozóján beszélt az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint.

„Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá. Úgy gondolom, hogy az illetékes hatóságok által lefolytatott vizsgálat majd minden részletet feltár. Ez bizonyos értelemben elismerés lenne különleges alakulatainknak, de ez nem a mi tevékenységünk"

- mondta Reznyikov.

Itt írtunk arról, hogy a német védelmi miniszter, Boris Pistorius szerint még korai lenne Ukrajnát vádolni az Északi áramlat felrobbantásával. A német titkosszolgálatok is arra jutottak, hogy Ukrajnába vezetnek a nyomok, miután beazonosították az akcióban használt hajót, ami két ukrán állampolgárhoz köthető. Ugyanakkor továbbra sem lehet tudni, ki volt a megbízó. (via MTI/BBC)