A német védelmi miniszter szerint korai lenne még Ukrajnát vádolni az Északi Áramlat felrobbantásával

háború
2023 március 08., 07:58

Miután az amerikai hírszerzés megszellőztette, hogy egy ukránbarát csoport hajthatta végre az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékek elleni támadást tavaly szeptemberben, az ukrán vezetés tagadta, hogy köze lenne a robbantáshoz.

A Balti-tenger alatti robbanások szeptember végén rongálták meg az Északi Áramlat-1 vezetéket, ami az Európába irányuló orosz gázszállítások fő útvonalát képezte. Ugyanakkor a robbantás időpontjában már nem üzemelt, mert az oroszok korábban elzárták a gázcsapokat. Megrongálódott az Északi Áramlat-2 vezeték is, amit viszont nem is állítottak üzembe azután, hogy az ukrajnai orosz invázió miatt Németország felfüggesztette a vezeték hitelesítési eljárását.

Boris Pistorius sajtótájékoztatója 2023 tavaszán egy litvániai közös hadgyakorlaton
photo_camera Boris Pistorius Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Boris Pistorius német védelmi miniszter arról beszélt a Deutschlandfunknak, hogy ezen a ponton még nem lehet kizárni, hogy egy megtévesztő manőverről van szó, aminek célja az ukránbarát csoportok hibáztatása. Pistorius hangsúlyozta, hogy a szomszédos országoknak a NATO-val együttműködve mindent meg kell tenniük a kritikus infrastruktúrák, köztük a víz alattiak védelme érdekében. „Nem segítene, ha a jelentések alapján most azon gondolkodnánk, hogy ez milyen hatással lenne az Ukrajnának nyújtott támogatásunkra” - tette hozzá. Ugyanakkor a német titkosszolgálatok is arra jutottak, hogy Ukrajnába vezetnek a nyomok, miután beazonosították az akcióhoz használt hajót, ami két ukránhoz köthető. Ugyanakkor a megbízó továbbra sem ismert.