New York Times: Az amerikai hírszerzés szerint egy ukránbarát csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeket

háború
2023 március 07., 16:10

Az amerikai tisztviselők által áttekintett új hírszerzési adatok azt sugallják, hogy egy ukránbarát csoport hajthatta végre az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékek elleni támadást tavaly – írja a New York Times, ami szerint ez egy lépés egy olyan szabotázscselekmény felelősségének meghatározása felé, ami hónapok óta zavart okoz a nyomozóknak az Atlanti-óceán mindkét partján.

A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve.
photo_camera A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál, 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve Fotó: Ritzau Scanpix via Reuters

A lapnak az amerikai tisztviselők azt mondták, nincs bizonyítékuk arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy főtisztjei részt vettek volna a hadműveletben, vagy hogy az elkövetők bármelyik ukrán kormánytisztviselő utasítására cselekedtek volna.

Az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő földgázvezetékek elleni titkos támadás felpörgette a nyilvános találgatásokat, Moszkvától Kijevig és Londontól Washingtonig, és továbbra is az orosz–ukrán háború egyik legérdekesebb, megfejtetlen rejtélye.

Egyes tisztviselők szerint még mindig Ukrajnának és szövetségeseinek lehetett leginkább indítékuk a csővezetékek megtámadására. Évek óta ellenezték a projektet, nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezték, mert így Oroszország könnyebben eladhat gázt Európának. De az ukrán kormány és a katonai hírszerzés tisztviselői azt állítják, hogy nem volt szerepük a támadásban, és nem tudják, ki követte el.

Az amerikai tisztviselők azt mondták, sokat nem tudtak meg az elkövetőkről és kapcsolataikról. Az újonnan gyűjtött hírszerzési adatok áttekintése arra utal, hogy Vlagyimir Putyin ellenfelei voltak a tettesek, de nem részletezik, hogy kik a csoport tagjai, vagy hogy ki irányította vagy fizette a műveletet. Az amerikai tisztviselők nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni a hírszerzési információk természetét, megszerzésük módját, illetve a bennük foglalt bizonyítékok részleteit. Azt mondták, nincsenek határozott következtetések ezzel kapcsolatban, nyitva hagyva annak lehetőségét, hogy a műveletet az ukrán kormánnyal vagy annak biztonsági szolgálataival kapcsolatban álló, meghatalmazott erők hajthatták végre.

Egyes kezdeti amerikai és európai találgatások az oroszok lehetséges bűnösségére összpontosultak, különös tekintettel a tenger alatti hadműveletek terén mutatott rátermettségükre, bár nem volt világos, a Kreml miért szabotálná a csővezetékeket, mivel azok fontos bevételi forrást és Európát befolyásoló eszközt jelentettek Moszkvának. Egy becslés szerint a csővezetékek javításának költsége kb. 500 millió dollár. A tisztviselők szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy az orosz kormány részt vett volna a támadásban.

A jelentésekről beszélő amerikai tisztviselők szerint a szabotőrök valószínűleg ukrán vagy orosz állampolgárok, vagy mindkettő, de nem volt amerikai vagy brit állampolgár érintett az ügyben. Moszkva szerint a brit haditengerészet robbantott. Oroszország a múlt héten közölte, hogy lezárja a sérült Északi Áramlatot, mivel a Nyugattal való rossz viszony miatt nincs arra esély, hogy a közeljövőben szükség lenne a vezetékekre. (New York Times)