Oroszország lezárja a sérült Északi Áramlatot

külföld
2023 március 03., 18:39

Mindkét Északi Áramlat gázvezetéket lezárja Oroszország, értesült a Reuters.

A Gazprom által épített vezetékek célja az volt, hogy a Balti-tenger alatt orosz gáz érkezhessen Németországba. Csakhogy tavaly februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát, a gazdasági kapcsolatok Moszkva és a Nyugat között mélypontra jutottak, a gázszállítások is leálltak. Mindennek tetejébe szeptemberben rejtélyes robbanások miatt megsérültek a tenger alatti vezetékek, csak egy cső maradt épségben az Északi Áramlat 2-n.

A Gazprom szerint a javítás lehetséges lenne, de a Nyugattal való rossz viszony miatt esély sincs rá, hogy a vezetékekre belátható időn belül szükség lenne.

A svéd ügyészség nyomozása egyértelműen arra jutott, szándékos robbantás történt. A német ügyészség szerint nincs bizonyíték az orosz érintettségre. Hogy ki az elkövető, arra nincs hivatalos magyarázat. Az ugyanakkor az első pillanattól világos volt, egy ilyen robbantásnak súlyos katonai következményei lehetnek. A Kreml tagadta, hogy közük lenne a szabotázsakcióhoz. Legutóbb Seymour Hersh, világhírű amerikai tényfeltáró újságíró állt elő azzal a verzióval, hogy a robbanást az USA szervezte és hajtotta végre. A Fehér Ház szóvivője teljesen hamisnak nevezte a történetet, Hersh pedig egyetlen anonim forrás elmondására alapozta sztoriját.