A NATO óva int az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatos korai következtetésektől

háború
2023 március 09., 05:37

A nyugati szövetségesek szerdán óva intettek attól, hogy korai következtetéseket vonjanak le arról, ki a felelős az Északi Áramlat vezetékek felrobbantásáért.

A New York Times kedden megírta, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy ukránbarát csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeit tavaly szeptember 26-án. Az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 az Oroszországból Európába irányuló gázszállítás fő útvonalát képezte. A lapnak az amerikai tisztviselők azt mondták, nincs bizonyítékuk arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy főtisztjei részt vettek volna a hadműveletben, vagy hogy az elkövetők bármelyik ukrán kormánytisztviselő utasítására cselekedtek volna. A megszólaló tisztviselők azt is mondták, sokat nem tudtak meg az elkövetőkről és kapcsolataikról. Ukrajna tagadta, hogy bármi köze lenne a vezeték felrobbantásához.

„Folyamatban vannak a nemzeti vizsgálatok, és úgy gondolom, hogy helyes megvárni, amíg ezek véglegessé válnak, mielőtt bármit is mondanánk arról, hogy ki áll a háttérben” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A német ARD tévé és a Zeit újság külön beszámolója szerint a vezeték felrobbantását hat ember, öt férfi és egy nő hajtották végre, akik hamis útleveleket használtak. Az erről szóló jelentés és az ügyészség szerint a robbanóanyagot egy jachton szállították, amelyet egy német chartercégtől bérelt egy ukrán állampolgárok tulajdonában lévő lengyelországi cég.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint egyértelmű különbséget kell tenni aközött, hogy itt most egy ukrán csoportról van-e szó, akik parancsra cselekedtek, vagy egy olyan ukránbarát csoportról, amely a kormány tudta nélkül robbantott. Szerinte annak is nagy a valószínűsége, hogy egy Hamis Zászló Műveletről lehet szó, amikor álcázott egységek más kívülálló erők nevében követnek el támadást. (Reuters)