Mivel a tavalyi háborús jóslatai nem jöttek be, Putyin idén sokkal visszafogottabban beszélt a háborúról a nőnapon

külföld
2023 március 09., 07:10

Vlaigyimir Putyin az orosz-ukrán háború 2022. február 24-i kitörését követő nemzetközi nőnapi beszédében még leginkább optimizmusra biztatta az orosz nőket, az idei köszöntőjében azonban már inkább a megpróbáltatásokat tűrő nők köszöntésére hívta fel a figyelmet, derül ki a Meduza gyűjtéséből.

Puytin üdvözli a nőket a nemzetközi nőnapon.
photo_camera Puytin üdvözli a nőket a nemzetközi nőnapon. Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

A tavalyi nemzetközi nőnapon tartott beszédében Vlagyimir Putyin kiemelten köszöntötte a "különleges katonai műveletben" - Oroszország Ukrajna elleni inváziójában - szolgálatot teljesítő katonák édesanyjait, feleségeit, jegyeseit, nőbarátjait. Megértem, mennyire aggódnak a szeretteitekért, de büszkék lehetnek rájuk, ahogy az egész ország büszkélkedik és aggódik értük, mondta az orosz elnök, aki azóta harcba küldte a nagyrészt az ország távoli területeiről verbuvált katonákat.

Putyin 2022. március 8-án még azt üzente az orosz nemzetnek, hogy kizárólag hivatásos katonák fogják lebonyolítani a műveletet, a hadkötelezett katonák nem fognak részt venni a harcokban, és a tartalékosok közül sem fognak szolgálatba hívni senkit. Az idei nőnapon, kedden viszont már csak úgy általánosságban beszélt az életünkben fontos szerepet betöltő nőkről, "akik mindent megtesznek, hogy örömet hozzanak szeretteik életébe". A beszédében az egy évvel ezelőtti tervek megbukására utalva már arra szólított fel, hogy "üdvözöljük és küldjünk őszinte üdvözleteket azoknak, akik hisznek, és otthon várnak a megpróbáltatások és az egymástól való távolság közepette". Ezt azoknak a katonáknak üzenhette, akiket mégiscsak elvittek az ukrajnai harcterekre. A beszéd derűlátásának letekerését az is befolyásolhatta, hogy az elemzők szerint az orosz vezetés villámháborús győzelemre számított Ukrajnában, a terv azonban csúfos kudarcot vallott.

Putyin keddi - az amúgy a tradicionális női szerepet erőltető - beszédében külön köszönetet mondott a hadseregben szolgáló nőknek is, akik "a legmagasztosabb küldetést választották: a Szülőföld védelmét".