Nem akarja átadni az orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a Pentagon

háború
2023 március 09., 08:25

Azzal vádolják az amerikai védelmi minisztériumot, a Pentagont, hogy akadályozza az amerikai hírszerzési információk megosztását a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) az ukrajnai orosz háborús bűnökről, írja a Guardian.

photo_camera

A Fehér Ház és a külügyminisztérium a hágai székhelyű ICC-vel való együttműködés híve, mivel így az orosz erőket felelősségre lehetne vonni a széles körben elkövetett háborús bűnökért. A védelmi minisztérium azonban határozottan ellenzi a közös munkát, mert így az ICC a külföldön szolgáló amerikai katonák ügyében is illetékes lehetne.

A New York Times szerint a nemzetbiztonsági tanács (NSC) február 3-ra összehívta a magas rangú tisztviselők ülését, hogy megpróbálják megoldani a vitát, de a védelmi miniszter, Lloyd Austin nem engedett. Joe Biden még nem hozott végleges döntést.

Az NSC szóvivője, Adrienne Watson a Guardian megkeresésére azt mondta: „Az orosz erők háborús és emberiség elleni bűncselekményeket követtek el Ukrajnában, és az ukrán nép igazságszolgáltatást érdemel”, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok számos vizsgálatot támogat a felelősök azonosítása és felelősségre vonása érdekében. Egy magas rangú védelmi tisztviselő csak annyit mondott: „A védelmi minisztérium úgy véli, hogy Oroszországot felelősségre kell vonnunk”.

Amerikai jogi szakértők segítettek kidolgozni a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó határozatot. Bill Clinton ezt 2000-ben aláírta, de a szenátus nem ratifikálta, és Clinton utódja, George W. Bush szokatlan módon visszavonta az amerikai aláírást.

Az ICC amerikai ellenzői azzal érveltek, hogy a bíróságot Amerika ellenségei felhasználhatják a külföldi háborúkban harcoló amerikai katonák felelősségre vonására, annak ellenére, hogy az alapszabályban foglalt biztosítékok szerint a nemzetközi bíróság csak akkor rendelkezik joghatósággal, ha a gyanúsított hazájának bíróságai nem hajlandók vagy nem képesek felelősségre vonni.

Kamala Harris alelnök a februári müncheni konferencián - amiről a hosszú cikkünket itt lehet elolvasni - azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja az ukrajnai eljárást és a nemzetközi vizsgálatokat, „mert igazságot kell szolgáltatni”. Harris nem részletezte az ICC-vel való együttműködést, és a múlt héten Beth van Schaack, az Egyesült Államok globális büntetőjogi nagykövete egy lvivi konferencián elmondta: „[a] nemzetközi büntetőbíróság fontos helyet foglal el a nemzetközi igazságszolgáltatás ökoszisztémájában, és az Egyesült Államok támogatja az ICC ügyészeinek vizsgálatát”.