Rakétákkal lőtték Ukrajna több régióját az oroszok

háború
2023 március 09., 05:24

Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtök reggel, erős robbanások rázták meg Kijevet, és több régióból is rakétatámadásokról érkeztek jelentések.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV MADIYEVSKYI/NurPhoto via AFP

Odessza városát bombázták az oroszok, ahol a regionális katonai adminisztrátor szerint az energetikai infrastruktúrát és lakóépületeket is támadták. Az északkeleti Harkiv városában pedig a polgármester szerint áramkimaradások voltak.

„A második hullám most várható, ezért arra kérem a régió lakóit, hogy maradjanak az óvóhelyeken” – írta Makszim Marcsenko, Odessza katonai kormányzója a Telegramon, hozzátéve, hogy a régiót masszív rakétatámadás érte. Áldozatokról nem érkezett jelentés, a rakéták közül sokat sikerült elfogni, írta Marcsenko.

Az ukrán-orosz határ közelében fekvő Harkivot és környékét mintegy 15 csapás érte, közölte Oleg Szinegubov, a régió katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon. Az infrastruktúrát vették célba, és egy lakóházat is eltaláltak, mondta, és további csapásokra figyelmeztetett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más tisztségviselők az orosz invázió évfordulója óta figyelmeztetnek arra, hogy az orosz csapatok nagyszabású offenzívát indítanak.

Március elejére az orosz csapatok kevés híján körbezárták a kelet-ukrajnai Bahmutot, amelyet több mint nyolc hónapja ostromolnak. Az utánpótlási útvonalakat egy kivételével elvágták, a várost szó szerint romhalmazzá lőtték, reális közelségbe került, hogy az ukrán haderő feladja a védelmét. Rácz András összeszedte, hogy mi várható akkor, ha Bahmut elesik. (New York Times)