Rosszul azonosították az ukránok a kivégzett katonát, nem Tyimofej Sadura volt az

háború
2023 március 09., 11:37

Nem Tyimofej Sadura, hanem Olekszandr Macijevszkij az az ukrán katona, akit egy hétfőn nyilvánosságra került videó alapján kivégeztek az oroszok, írja a Meduza az ukrán hatóságokra hivatkozva.

photo_camera Fotó: Twitter

A felvételen látható volt, hogy a fegyvertelen férfi katonai egyenruhát viselt, rajta ukrán zászlóval, és azután végezték ki, hogy cigifüstöt fújva az ukrán nemzeti tisztelgést mondta: „Szlava Ukrajini (dicsőség Ukrajnának)!”

Kedden az ukrán hatóságok egy másik nevet hoztak nyilvánosságra, akkor azt állították, hogy Tyimofej Sadurának hívták a katonát.

Az Ukrán Fegyveres Erők képviselői csütörtökön azt közölték, hogy a videón látható katona a csernihivi területvédelmi 119. önálló brigád 163. zászlóaljának tagja, Olekszandr Macijevszkij.

A hatóságok szerint 2022. december 30-án Macijevszkij négy katonatársával együtt harcba keveredett a túlerőben lévő orosz erőkkel Szoledar közelében. Megszakadt velük a kommunikáció, az erősítés a heves tűz miatt nem tudta megközelíteni őket. A csata további részletei ismeretlenek, különösen az, hogy Macijevszkij pontosan hogyan került hadifogságba. Társai vagy meghaltak, vagy eltűntek. Macijevszkijt felismerte az édesanyja, a fia és a hadsereg más tagjai is. A holttestét egy áldozatcsere keretében adták át, melyben az ellenséges területen elesettek holttesteit adták át egymásnak a harcoló felek. A rokonai a kijevi hullaházban azonosították holttestét.

Az orosz invázió előtt Macijevszkij villanyszerelőként dolgozott Kijevben, a háború kitörése után önkéntesként jelentkezett a hadseregbe.

Volodimir Zelenszkij elnök azt ígérte: „Meg fogjuk találni a gyilkosokat”. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban felkérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy vizsgálja ki a hadifogoly kivégzését.